Szerző: Barna József

2003. február 24. 12:04

Netkávézó a világ tetején

A hegycsúcs meghódításának ötvenedik évfordulója alkalmából hamarosan internetkávézó létesül a Mount Everesten, adta hírül a hétvégén a Reuters . A világ legmagasabban fekvő cybercaféjának címére esélyes létesítményt a fél évszázaddal ezelőtti expedícióban résztvevő egyik nepáli serpa unokája kívánja felállítani.

A hegycsúcs meghódításának ötvenedik évfordulója alkalmából hamarosan internetkávézó létesül a Mount Everesten, adta hírül a hétvégén a Reuters. A világ legmagasabban fekvő cybercaféjának címére esélyes létesítményt a fél évszázaddal ezelőtti expedícióban résztvevő egyik nepáli serpa unokája kívánja felállítani.

Tsering Gyaltsen -- akinek nagyapja segédkezett Sir Edmund Hillarynak és Tenzing Norgaynek a 8850 méteres hegycsúcs meghódításában 1953-ban -- reméli, hogy a május 29-i évfordulóra megnyithatja kávézóját. A létesítmény az 5300 méteres magasságban lévő alaptáborban kerülne kialakításra, amennyiben Gyaltsen megkapja az engedélyt a hatóságoktól.

A kávézó műholdas összeköttetéssel tenné lehetővé a világhálóhoz történő hozzáférést, míg a rendszer működtetéséhez szükséges energiát napelemek biztosítanák. A kávézó bevételeiből a tulajdonos a hegycsúcs megtisztítására életre hívott kezdeményezést támogatná. Az ott megforduló turisták ugyanis évente több száz tonnányi szemetet hagynak maguk után.

Az alaptáborból jelenleg kizárólag műholdas telefonvonalon keresztül lehet kapcsolatot teremteni a világgal. A legközelebbi vezetékes telefon négynapi járásra található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról