:

Szerző: Barna József

2003. február 27. 20:14

Több szálon fut a Sun

David W. Yen
David W. Yen
[CNET, HWSW] A Sun Microsystems a héten -- rendhagyó módon -- részleteket hozott nyilvánosságra jövőben megjelenő processzorairól. A vállalat tervezési elveinek középpontjában a többszálú végrehajtás áll.

David Yen, a Sun processzorokért felelős alelnöke a vállalat éves elemzői konferenciáján elmondta, hogy korábban meglepve hallották és olvasták azokat az elemzői értékeléseket, amelyek szerint a Sun veszített a 64 bites mikroprocesszorok versenyében és az olyan riválisoknak engedte át a vezető helyet, mint az IBM vagy az Intel. "Minthogy eddig nem hoztuk nyilvánosságra terveinket, önök nem tudhatták azt, amit mi" -- mondta. A vállalat ezért változtatott stratégiáján, és ismertette processzor-útitervét.

A rendezvényen Yen vázolta a Sun Throughput Computing névre keresztelt stratégiáját, mely a következő generációs UltraSPARC processzorok tervezési elveit foglalja össze. A stratégia, melynek kulcsszava a chip multithreading (CMT), a teljesítmény radikális növelésének módját a többszálú végrehajtás hardveres támogatásában látja. A vállalat tervei szerint néhány éven belül olyan lapkák látnak napvilágot, melyek egyetlen chipben számos, több programszál végrehajtására képes processzormagot egyesítenek.


UltraSPARC III: a jelen

A Sun úgy véli, hogy a jelenleg elterjedt komplex, az utasításszintű párhuzamosság lehetőségeit kihasználó szuperskalár architektúrák teljesítménye messze nem növekszik egyenes arányban az órajellel. Ennek oka a vállalat szerint, hogy e gyors processzoroknak igen gyenge a kihasználtága, idejük közel 75 százalékát a memóriahívásokra történő várakozás tölti ki. Ezért a cég jövőben megjelenő új processzorcsaládja az egyszálú végrehajtás hatékonyságát feláldozva a hatékony többszálú végrehajtásra helyezi a hangsúlyt.

Ezen ún. H-Series processzorok első változatai 2005-ben kerülhetnek piacra. E processzorok a vállalat várakozásai szerint 15-ször nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint a jelenlegi SPARC modellek, miközben fogyasztásuk és előállítási költségük azok töredéke. Az erőteljesen hálózatorientált H sorozat egy olyan lecsupaszított architektúrára épül, amelynek tehát a többszálú végrehajtás az erőssége.

A H sorozat első tagjai a jelenleg Gemini kódnéven ismert modellek lesznek. Ezek két utasításszál kezelésére képesek és 0,13 mikronos csíkszélességgel készülnek. Megjelenésük 2005-ben várható. Szintén ebben az évben kerülhet piacra a már 90 nanométeres technológiával gyártott Niagara kódnevű processzor, amely egy lapkán akár nyolc olyan processzormagot tartalmazhat, melyek mindegyike négy szál végrehajtására képes. Így a chip tulajdonképpen egy 32 processzoros SMP rendszernek felelhet majd meg.

A H sorozatú mikroprocesszorokban debütáló technológiát a Sun tavaly júliusban az Afara WebSystems felvásárlásával szerezte meg. Az Afarát a Sun korábbi főmérnöke, az UltraSPARC I és II processzorok tervezésében közreműködő Les Kohn alapította. A vállalat tervezett egy olyan, egyszerűsített UltraSPARC II magra épülő processzort, amely nyolc darab, egyenként négy szál kezelésére képes processzormagot tartalmazott.

Yen egyben beszélt a Sun S sorozatú UltraSPARC processzorainak jövőjéről is. A még idén megjelenő, 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott UltraSPARC IV két processzormagot tartalmaz egy lapkán (CMP). Ehhez képest jelentős előrelépést jelent majd a tervek szerint 2005-ben debütáló UltraSPARC V, mely a vállalat közleménye szerint ötször nagyobb teljesítményt nyújt, mint a jelenleg kapható UltraSPARC-változatok, részben áttervezett magra épül, két utasításszál kezelésére képes és kibővített VIS utasításkészlettel rendelkezik. Az UltraSPARC V már 90 nanométeres csíkszélességgel készül.

2005 után a Sun az S és H sorozatú processzorokban alkalmazott technológiát egyesíti egy új architektúrában, amely Yen szerint harmincszor gyorsabb lesz, mint az 1,2 GHz-es UltraSPARC III. Ez a modell hardveres Java-gyorsító funkcióval bír és alapvető újdonsága, hogy részben aszinkron elven működik majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.