:

Szerző: roberto

2003. február 4. 20:14

Lindows-botrány a San Diegó-i Desktop Linux Találkozó szervezése körül

[Linux Journal, HWSW] A február 20-án kezdődő

[Linux Journal, HWSW] A február 20-án kezdődő kétnapos San Diegó-i Desktop Linux Találkozó szervezése egyre több, a nyílt forráskódú szoftverek világában ismert és elismert embert háborít föl. A rendezvény az eredeti tervek szerint egy gyártófüggetlen, a Linux asztali felhasználására koncentráló rendezvénysorozat lett volna, azonban az esemény legnagyobb támogatója, a Lindows.com Inc. január közepén előzetes bejelentés nélkül jelentősen változtatott a programon, és módosított a nyitóbeszédet megtartó előadó személyén is. Korábban a nyitóbeszédet Bruce Perens, a nyílt forráskód definíciójának megalkotója, és az OSI (Open Source Initiative) egyik elindítója tartotta volna, azonban a lindowsos szervezők közbelépése után ezt a Lindows.com Inc elnök-vezérigazgatója, Michael Robertson fogja megtartani.

Az esemény társszervezője, a DesktopLinux.com ezek után azonnal bejelentette, hogy veszélyben érzi a találkozó semlegességét, és nem kívánja a nevét adni az rendezvényhez. Mivel Bruce Perens, a korábbi előadó is csak közvetve értesült a változásokról, meglepték a fejlemények, amelyekbe állítólag még beleegyezését is adta. Perens egy későbbi nyilatkozatában elmondta, hogy nem a változtatással volt az igazi probléma, hanem azzal, hogy az egyoldalúan történt, majd hozzátette: "kétségetelen, hogy a Lindows állja a számlát, így vannak érveik arra, hogy a rendezvényt a saját igényeikhez szabják, ám akkor nem szeretném, ha Desktop Linux Találkozónak neveznék." Az eset óta már mások is jelezték távolmaradásukat.

Kevin Carmony, a Lindows elnöke az Linux Journal főszerkesztőjének elmondta, hogy egyszerűen alkalmasabbnak találta Michael Robertsont a programbeszédhez, majd rámutatott arra, hogy cége százezer dollárt költ a rendezvényre, míg a többi támogató összesen csupán kétezer dollárral járult hozzá a költségvetéshez. További részletek a Linux Journal hasábjain olvashatóak.

A Lindows.com-nak már korábban is voltak kétes ügyei, a cég az ősszel sajtóközleményt adott a Netscape webböngésző LindowsOS-be integrálásáról, és arról, hogy ennek kapcsán megállapodást kötöttek az AOL-lal. A sajtóközlemény úgy volt megfogalmazva, mintha egy hosszú távú stratégiai együttműködésről lenne szó, amit az utolsó részletig átbeszéltek a két cég munkatársai. Az AOL persze semmiféle komoly megállapodásról nem tudott, ezért meg is kérték a Lindows.com-ot, hogy változtasson a közlemény szövegén, hiszen "szoros" kapcsolatuk a céggel csupán a Netscape Browser Distribution Program űrlapjának kitöltésére korlátozódott, amihez hasonlót még 70000 ügyfelük töltött ki. Még korábban, tavaly nyáron vált nyilvánvalóvá, hogy a LindowsOS Windows-kompatibilitása korántsem olyan mértékű, mint ahogy azt a cég még néhány hónappal előtte is propagálta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.