Szerző: Barna József

2003. február 14. 18:04

A svéd szakács és az Opera böngésző esete

[CNET] A norvég Opera Software rendhagyó lépésre szánta el magát. A vállalat meglátása szerint a Microsoft tudatosan építi fel egyes honlapjait úgy, hogy azok hibásan jelenjenek meg az Opera böngészőben. Erre a vitatható gyakorlatra hívja fel a figyelmet az Opera 7.01 for Windows Bork Edition böngésző.

Opera Software[CNET] A norvég Opera Software rendhagyó lépésre szánta el magát. A vállalat meglátása szerint a Microsoft tudatosan építi fel egyes honlapjait úgy, hogy azok hibásan jelenjenek meg az Opera böngészőben. Erre a vitatható gyakorlatra hívja fel a figyelmet az Opera 7.01 for Windows Bork Edition böngésző.

A különleges verzió mindössze abban különbözik a korábbi Opera-változattól, hogy a Microsoft MSN honlapját a Muppet Show-ból ismert svéd szakács beszédstílusához igazítja. A svéd konyha bábördöge arról volt híres, hogy teljesen összefüggéstelenül beszélt, és gyakorta mondogatta: "Bork! Bork! Bork!"

Amint a vállalat közleményében Mary Lambert, az Opera termékmenedzsere közölte: "Ez egy vicc, melynek ugyanakkor fontos üzenete van. Az MSN weboldal látszólag tudatosan eltorzított oldalakat ad az Opera-felhasználók számára. A Bork edition azt mutatja be, hogy a böngészők miként torzíthatják el hasonlóképpen a tartalmakat. Arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy a világháló sikeréhez elkerülhetetlen, hogy a szoftver- és webfejlesztők felülemelkedjenek az üzleti rivalizáláson."

Az Opera már korábban jelezte, hogy az MSN eltérő stíluslapokat (CSS) küld a különféle böngészők számára, és az Opera 7-hez igazított stíluslap úgy van kialakítva, hogy az oldal tartalma helytelenül és hiányosan jelenjen meg a böngészőben. Mint kiderült, ezzel a stíluslappal az Internet Explorer böngészőben is hibásan jelenik meg a honlap.

Tavaly év elején a Microsoft úgy módosította az MSN weboldalt, hogy az kizárólag az Internet Explorer böngészővel volt megtekinthető. A felhasználók tiltakozásának eredményeként később a redmondi vállalat visszaengedte az alternatív böngészőket használókat is az oldalra, azonban hangsúlyozta, hogy azok hibásan jeleníthetnek meg egyes tartalmakat, minthogy nem támogatják megfelelően a webes szabványokat.

Az Opera 7.01 for Windows Bork edition letölthető az Opera Software honlapjáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról