Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 25. 16:10

Töretlen a Mindentudás Egyetemének sikere az interneten

A Mindentudás Egyeteme (ME) elindulása óta eltelt több mint öt hónap alatt jelentősen megnövekedett az előadássorozatot követő internetes oldal törzsközönsége. Az [origo] szerkesztésében készülő oldal felhasználóinak száma az első hetekben mért 4000-5000 főről január végére napi 11 000 - 16 000-ra nőtt.

[HWSW] A Mindentudás Egyeteme (ME) elindulása óta eltelt több mint öt hónap alatt jelentősen megnövekedett az előadássorozatot követő internetes oldal törzsközönsége. Az [origo] szerkesztésében készülő oldal felhasználóinak száma az első hetekben mért 4000-5000 főről január végére napi 11 000 - 16 000-ra nőtt.

A közönség 60 százaléka az első szemeszter alatt mind a tizenöt előadást követte valamilyen módon, és az online látogatók több mint 80 százaléka a honlapon be is "iratkozott" az egyetemre. Az ME előadások teljes közönségének jelentős része egyébként nem a fiatalok, tanulók, hanem az aktív felnőttek köréből kerül ki, ami a szervezők eredeti szándékainak sikerét igazolja -- derül ki az Axelero Internet által végzett on-line kutatásából.

Az ME előadások a hallgatóság véleménye alapján a korszerű tudomány megismertetésének érthető és kedvelt médiumává léptek elő. A megkérdezett látogatók 60 százaléka az első szemeszternek mind a tizenöt előadását követte, további 17 százalék pedig legalább 10 előadást kísért figyelemmel.

A látogatók az ME honlapját elsősorban kiegészítő médiumként használják a személyes, televíziós, rádiós, vagy más audiovizuális élmény mellett, ugyanakkor a teljes közönség közel egyötöde az előadás meghallgatása helyett keresi fel a honlapot. Az internetes oldal sikerét mutatja az is, hogy a látogatók jelentős része, több mint 80 százaléka be is iratkozott a Mindentudás Egyetemére.

Az Axelero Internet on-line felmérése szerint az ME előadásaira elsősorban a már aktívan dolgozó felnőttek kíváncsiak. A látogatók több mint fele dolgozik, és csupán 9 százalékuk tanuló. A már dolgozó érdeklődők egyben a legkitartóbbak is, ők követik a legrendszeresebben az előadássorozat eseményeit. Ez is alátámasztja azt, hogy az oktatásból már kikerültek körében jelentős az igény a színvonalas, tudományos tartalomra.

Az interneten a hétfői előadásokat követő két napban átlagosan 11-14 000 érdeklődő fordul meg, az oldalletöltések magas számából kiindulva feltehetően tudatosan és alaposan végignézve az egyes előadások anyagait. A figyelem a hét többi napjain is hasonló szinten marad, hiszen a látogatók száma folyamatosan napi nyolc és tizenhatezer fő körüli értékre emelkedett 2003 januárjában, napi 30 000 - 55 000 oldalletöltéssel.

Az idei rekordot az Axelero Internet január 7-én regisztrálta, amikor a két szemeszter közötti néhány hetes "szünet" alatt közel 19 000-en keresték fel a weboldalt, a legtöbb oldalletöltésre pedig február 5-én került sor, amikor több mint 64 000 oldalt néztek meg az érdeklődők Somlyódy László "Az értől az óceánig - a víz: a jövő kihívása" című előadását követően. A site 2002 szeptemberi indulása óta a több mint 1 millió látogatás során közel 5 millió oldalt töltöttek le az internetezők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról