Szerző: roberto

2003. február 5. 23:19

Megalakult a Desktop Linux Consortium: Lindows nélkül a Microsoft ellen

[Desktop Linux Consortium, CNET] Tegnap megalakult a Desktop

[Desktop Linux Consortium, CNET] Tegnap megalakult a Desktop Linux Consortium (DLC). A nonprofit szervezet célja a Linux asztali operációs rendszerként történő felhasználásának elősegítése, a DLC linuxos cégeket és nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésével foglalkozó egyéb szervezeteket tömörít. Az alapítók közt található a WINE-kiegészítéseiről (CrossOver termékek) ismert CodeWeavers, a Debian.org, a DesktopLinux.com, a KDE projekt, a linuxos képzéseivel elismerést szerzett Linux Professional Institute (LPI), a Lycoris, a MandrakeSoft, az OpenOffice.org, a Samba.org, a KDE-s programokkal foglalkozó theKompany.com , a SuSE, a TransGaming Technologies, a Xandros és a Ximian.

A Linux atyjaként ismert Linus Torvalds a bejelentéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy "minden szükséges eszköz rendelkezésre áll nyílt forráskódú szoftverek formájában a világ irodai dolgozóinak 80 százaléka számára: egy teljes irodai csomag táblázatkezelővel, szövegszerkesztővel, bemutatókészítővel, webböngésző, grafikus munkafelület fájlkezelővel, kommunikációs és személyi információkezelő eszközökkel együtt. Az asztali Linux megkerülhetetlen!"

Jeremy White, a DLC-t irányító bizottság ideiglenes elnöke szerint a kezdeti lépések nagyon világosak: "a Linux jelenléte elsődlegesen a szerverpiacon van megalapozva, de most az asztali Linux ideje is eljött. A DLC célja a Linux terjedésének [...] erősítése a hatalmas desktop piacon". Nyílt szabványokkal, alacsonyabb licencelési dijakkal, megbízható technológiával és az egész világra kiterjedő fejlesztői bázisával a GNU/Linux ideális szoftverplatform lehet a végfelhasználók számára is.

A CNET szerint a konzorcium létrehozása részben a szervezet mögött állók válasza a LindowsOS-t gyártó Lindows.com Inc. magatartására (ld. korábbi hírünket). Több, az asztali Linux-piacon érdekelt cég is lemondta a tíz nap múlva megrendezendő San Diegó-i Desktop Linux Találkozón való részvételt, mert az esemény fő szponzora, a Lindows.com Inc. a gyártósemlegességet megsértve saját termékét kívánja előtérbe helyezni a rendezvényen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról