Szerző: roberto

2003. február 21. 10:56:32

Epiphany: a filozófus és a Mozilla

Újabb Mozillára épülő böngésző

Újabb Mozillára épülő böngésző indult útjára egy-két hónapja. Az Epiphany fejlesztői az eredetileg szintén a Mozilla egyszerűsítésére fölesküdött Galeon Projektből váltak ki, mert úgy érezték, hogy a Mozilla fölösleges tudása egyre inkább átszivárog a Galeon webböngészőbe is.

"A Galeon válasz volt a Mozillára, de egyszer csak a Galeon is ugyanabba a rossz irányba indult el, mint a Mozilla" -- mondta Marco Pesenti Gritti, a Galeon korábbi fejlesztője, aki most a Epiphany fejlesztésének egyik kulcsfigurája, és mellesleg a Milánói Egyetem filozófia-irodalom szakos hallgatója. Gritti szerint "a legtöbb UNIX-os szoftver hackereknek készült, de én nem őértük dolgozom, nem hiszem, hogy valami komplex dologra lenne szükségünk böngészőként, tapasztalataim szerint az emberek a mai webböngészők lehetőségeinek csak egy nagyon kis részét használják".

Gritti azt is elmondta, hogy "míg egy hacker a grafikus felületet technikai szemszögből közelíti meg, és olyan interfészt készít, ami illik a 'matematikai' modellhez, addig egy humán érdeklődésű ember abból indul ki, hogy szerinte mire van szüksége az embereknek, és természetes megoldást próbál adni a problémáikra. A grafikus felületnek a közönséges embereket kellene megcéloznia".

Az Epiphany fejlesztőinek célja a GNOME grafikus környezethez készült egyszerű, szerény erőforrásigényű, Mozillára épülő böngésző létrehozása, valami olyasmi, mint a Safari, amit az Apple fejlesztői készítettek a KDE webböngészőjének, a Konquerornak a KHTML nevű motorjából. Az új projektről további részleteket tudhatunk meg a CNET oldalán.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 18:53

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.