:

Szerző: Barna József

2003. február 13. 09:43

Az Apple felfrissítette Xserve szervercsaládját

[Apple] Az Apple a héten jelentette be Xserve szervercsaládjának frissített tagját. Az 1U magas szabványos rackbe szerelhető Xserve kiszolgáló már akár két 1,33 GHz-es PowerPC G4 processzorral, 2 GByte 333 MHz-es DDR RAM memóriával, FireWire 800-vezérlővel és

[Apple] Az Apple a héten jelentette be Xserve szervercsaládjának frissített tagját. Az 1U magas szabványos rackbe szerelhető Xserve kiszolgáló már akár két 1,33 GHz-es PowerPC G4 processzorral, 2 GByte 333 MHz-es DDR RAM memóriával, FireWire 800-vezérlővel és akár 720 GByte háttértárral is megvásárolható.

"Csak hat hónap telt el az első Xserve üzembe állítása óta, de mi már most nagyobb teljesítményt és kedvezőbb árakat kínálunk" -- mondta Philip Schiller, az Apple nemzetközi termékmarketingért felelős alelnöke a bejelentés kapcsán. "Iskolák és egyetemek százai mellett a Fortune 500 cégek közül már most több mint 100 használ Xserve kiszolgálót, és legújabb zászlóshajónkat az ő visszajelzéseik alapján fejlesztettük tovább."

"Az Apple jelesre vizsgázott a vékony kiszolgálók piacán" -- mondta Jean S. Bozman, az IDC Worldwide Server Group kutatási alelnöke. "Az Xserve biztosítja a Mac rendszerektől joggal elvárható könnyű használatot, ugyanakkor mindenki számára hozzáférhetővé teszi a UNIX rendszerek erejét és elterjedt megoldásait. Az Xserve olyan rendszeradminisztrátorok figyelmét is felhívja magára, akik évek óta nem kísérik figyelemmel az Apple termékeit."

Az 1U méretű szabványos rackbe szerelhető Xserve kiszolgáló már akár két 1,33 GHz-es, egyenként 2 MByte dedikált harmadszintű gyorsítótárral rendelkező PowerPC G4 processzort és 2 GByte 333 MHz-es DDR memóriát is tartalmazhat. Az Xserve teljesítményét javítja, hogy már 167 MHz-es rendszerbusz köré épül. A szerver két 64 bites PCI bővítőhellyel, két független 10/100/1000Base-TX Ethernet-vezérlővel és egy FireWire 800-illesztővel rendelkezik. A szerverhez vásárolható továbbá egy kétcsatornás, 2 Gbit/s sévszélességet biztosító Apple Fibre Channel PCI kártya, mellyel 400 Mbyte/sec adatátviteli sebességgel köthető össze az újonnan bevezetett Xserve RAID tárolórendszerrel.

Az Xserve a Mac OS X Server korlátlan licencével kerül forgalomba, mely integrált web-, állomány-, levelezési és nyomtatókiszolgáló funkciókat, valamint számtalan hálózati alapszolgáltatást biztosít. Mind az Xserve, mind a Mac OS X Server számtalan távoli adminisztrációs eszközt tartalmaz, melyek nagy mértékben megkönnyítik a rendszer üzemeltetését. A független fejlesztők lendülete sem csökken: a Macromedia most jelentette be JRUN J2EE alkalmazáskiszolgáló szoftverét és népszerű Coldfusion fejlesztőeszközét, a Stalker a Communigate Pro új levélkiszolgáló szoftverét, a Helios új állomány- és nyomtatókiszolgáló megoldásait, a HA Tech pedig fürtözési megoldásait.

Az új, egy- és kétprocesszoros Xserve kiszolgálók már megrendelhetők az Apple magyarországi viszonteladóinál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.