Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 1. 13:30

Szemét a hálón -- az internet forgalmának 10 százaléka felesleges adat

A hálózati forgalomelemző megoldásokkal foglalkozó Arbor Networks felmérése szerint az interneten utazó csomagok jelentős része, időszaktól függően 1-6 százaléka csupán DDoS-támadásokhoz (túlterhelés) használt szemét, amelyek jelentős erőforrásokat kötnek le a szolgáltatóknál. A világhálón utazó spamekkel együtt akár a 10 százalékot is elérheti az az adatmennyiség, amely teljesen fölöslegesen kerül továbbításra, csak a felhasználók mindennapjait keseríti meg.

[HWSW] A hálózati forgalomelemző megoldásokkal foglalkozó Arbor Networks felmérése szerint az interneten utazó csomagok jelentős része, időszaktól függően 1-6 százaléka csupán DDoS-támadásokhoz (túlterhelés) használt "szemét", amelyek jelentős erőforrásokat kötnek le a szolgáltatóknál. A világhálón utazó spamekkel együtt akár a 10 százalékot is elérheti az az adatmennyiség, amely teljesen fölöslegesen kerül továbbításra, csak a felhasználók mindennapjait keseríti meg.

Az Arbor világszerte összesen 68 internetszolgáltatónál több mint 1300 hálózati eszköz forgalmát monitorozta annak érdekében, hogy felmérést készítsen a kártékony adatokról. Az eredmények alapján folyamatosan 1-3 százalék között mozog a DDoS-támadásokhoz használt netes "szemét" csomagok részaránya, de egyes időszakokban ez elérheti a 6 százalékot is -- ekkora sávszélesség már százezer dolláros nagyságrendű összegbe kerül, de a bűnözők természetesen nem fizetnek érte, hiszen botnetek által mások számítógépeit használják a DDoS-támadásokhoz, így valójában maguk a felhasználók a károsultak.

A 18 hónapon át végzett vizsgálat alapján a SYN és ICMP csomagok aránya szinte sose csökkent 1 százalék alá. A legcsendesebb időszakok az ünnepek, talán mert ilyenkor viszonylag kevesen interneteznek, és talán maguk a bűnözők is pihennek egy kicsit. A DDoS-támadások legnépszerűbb célpontjai egyébként az IRC-szerverek az Arbor Networks szerint.

a címlapról

dualsense

0

Bemutatkozott a PS5 kontrollere

2020. április 8. 12:30

A Sony az elődökhöz képest alaposan átrajzolt vezérlője DualSense néven debütál.