:

Szerző: Ady Krisztián

2008. április 1. 11:33

Hamarosan netkapcsolat nélkül is szerkeszthetők a Google Dokumentumok állományai

A korábbi ígéretnek megfelelően heteken belül internetkapcsolat nélkül is szerkeszthetők lesznek a Google Alkalmazások, angolul Google Docs dokumentumai, mely hasznos lehet olyan helyeken, ahol megbízhatatlan, vagy éppen nincs elérhető internetkapcsolat -- repülőgépeken, vonatokon, vagy akár a metróban.

[HWSW] A korábbi ígéretnek megfelelően heteken belül internetkapcsolat nélkül is szerkeszthetők lesznek a Google Alkalmazások, angolul Google Docs dokumentumai, mely hasznos lehet olyan helyeken, ahol megbízhatatlan, vagy éppen nincs elérhető internetkapcsolat -- repülőgépeken, vonatokon, vagy akár a metróban.

A Google Docs a Google saját pluginját, a Google Gearst használja majd, amely JavaScript segítségével biztosítja az adatok átmeneti tárolását, valamint a webalkalmazások működéséhez szükséges erőforrások lokális elérhetőségét. Az internetkapcsolat nélkül szerkesztett dokumentumok automatikusan szinkronizálódnak az online tárhelyen található változattal, mihelyst internetre kapcsoltuk számítógépünket.

A kapcsolat nélküli üzemmód nem csak a szöveges dokumentumoknál, hanem a táblázatoknál és bemutatóknál is elérhető lesz. A dokumentumok számától függően az első szinkronizálás hosszabb időt vesz majd igénybe, ezt követően azonban már csak a változásokat kell a számítógép és az online tárolt változatok között továbbítani.

Google hírolvasója, a Google Reader már használja ezt a bővítményt, így egyetlen gombnyomással szinkronizálhatjuk a böngészőnkbe a friss híreket, melyeket ezután internetkapcsolat nélkül is olvasgathatunk. A Google Dokumentumok jelenleg csak élő internetkapcsolattal használható, ezen változtatna a Google Gears implementációja.

Google Docs
Kép: Google Blogoscoped

Mindeközben a Microsoft elismerte, hogy egy Albany kódnévre hallgató hosztolt szoftveres szolgáltatás zártkörű teszteléséhez, bétájához küldött ki meghívókat. A redmondi óriás egyes, meg nem erősített hírek szerint a Google Docsszal, Appsszal konkuráló szolgáltatást készül indítani, további részleteket azonban nem árult el a projektről. Egyes források szerint az Albany az Office Live szolgáltatás egy korlátozottabb képességekkel bíró változata lenne.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.