Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 09. 13:45:58

Általános megdöbbenést keltett a piacon az "internetadó"

Egy törvényjavaslat szerint hamarosan 0,8 százalékos kulturális járulék terheli majd többek között a WAP- és MMS-szolgáltatást, és az internetszolgáltatást is. Úgy tudjuk, az uniós irányelvekkel homlokegyenest szembemenő lépés előtt az érintett szolgáltatókkal senki sem egyeztetett. Az erőszakos videojátékokat 25 százalékos járulékkal terhelnék.

[HWSW] Egy törvényjavaslat szerint hamarosan 0,8 százalékos kulturális járulék terheli majd többek között a WAP- és MMS-szolgáltatást, és az internetszolgáltatást is. Úgy tudjuk, az uniós irányelvekkel homlokegyenest szembemenő lépés előtt az érintett szolgáltatókkal senki sem egyeztetett. Az erőszakos videojátékokat 25 százalékos járulékkal terhelnék.

Jön az internetadó?

Az indoklás szerint azért van szükség a Nemzeti Kulturális Alapot duzzasztó járulék bevezetésére az említett területeken, mert "az adott termék vagy szolgáltatás számottevő kulturális tartalommal bír". Piaci szereplők becslése szerint ma Magyarországon az internetszolgáltatás átlagos fedezettartalma 10-15 százalék. A 0,8 százalékos járulékot a szolgáltatóknak kell befizetnie a Nemzeti Kulturális Alapba, ami azt jelenti, hogy elbúcsúzhatnak a profitjuk 6-8 százalékától, hacsak nem hárítják át a járulékot a vevőkre amelynek az eredménye drágább internetszolgáltatás lenne.

A mobilszolgáltatók (és ügyfeleik) járnak a legrosszabbul. A hazai mobilszolgáltatók mindegyike internetszolgáltató is egyben, az NHH adatai szerint a hazai szélessávú előfizetők több mint tíz százaléka mobilon kapcsolódik a világhálóra, ez több mint 200 ezer előfizetést jelent. A mobilszolgáltatóknak emellett az MMS- és WAP-szolgáltatásból származó bevételük 0,8 százalékát is be kell fizetniük a Nemzeti Kulturális Alapba a törvénytervezet szerint.

Nem értik

A lapunkak nyilatkozó internetszolgáltatók szerint a lépést semmiféle egyeztetés nem előzte meg a kormányzat részéről. Az alternatív távközlési szolgáltatókat tömörítő ATSzE (Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete) szerint a törvényjavaslat éles ellentétben áll az információs társadalom kiszélesítésével kapcsolatos kormányzati erőfeszítésekkel. Az egyesület becslései szerint a járulék évi 600 millió forint előre nem tervezett kiadást jelent az internetszolgáltatók számára, amelyet azok kénytelenek továbbhárítani ügyfeleikre, így a teljes hazai internet piacon áremelkedést generálhat.

"Az internet szolgáltatásra kivetett kulturális járulék nem támogatja a digitális írástudatlanság felszámolására tett törekvéseket" -- mondta Szathmári Géza, az ATSzE elnöke, a GTS-Datanet vezetője. "Az internet hozzáférés szolgáltatásra kirótt adó ismeretlen az EU tagországokban, ráadásul ellentétes az uniós célkitűzéssel, ami növekvő internet penetrációt irányoz elő" -- mondta hozzá Orbán Miklós, az ATSzE társelnöke, a BT Limited Magyarországi Fióktelepének regionális szabályozási igazgatója."

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 13:00

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.