Szerző: Ady Krisztián

2008. április 9. 09:49

Saját webalkalmazásainkat is futtatja a Google

Saját tárterületét és infrastruktúráját kínálja fel a Google Apps, magyarul Google Alkalmazások felhasználóinak a Google: az új App Engine segítségével saját webes alkalmazásokat írhatunk. Alkalmazásainkat a Google szerverei szolgálják ki, szinte korlátlan skálázhatóságot, garantált erőforrást biztosítva.

[HWSW] Saját tárterületét és infrastruktúráját kínálja fel a Google Apps, magyarul Google Alkalmazások felhasználóinak a Google: az új App Engine segítségével saját webes alkalmazásokat írhatunk. Alkalmazásainkat a Google szerverei szolgálják ki, szinte korlátlan skálázhatóságot, garantált erőforrást biztosítva.

A Google App Engine újabb kiegészítése a folyamatosan fejlődő Google Apps alkalmazáskínálatnak. A Google Apps már nem csak akár garantált rendelkezésre állású postafiókot, online tárolt, megosztható dokumentumokat és naptárt biztosít, de a Google Sitesszal létrehozott, kívülről is látható, vagy éppen intranetes oldalainkat akár saját webes alkalmazásokkal is kibővíthetjük az Apps Engine segítségével. Mindehhez nem szükséges saját infrastruktúra, mindent a Google tárol, futtat.

A Google blogbejegyzése szerint az App Engine-ben megírt Python-alkalmazások skálázódását saját Bigtable adatbázisrendszere, illetve az automatikus terheléselosztás és replikáció teszi lehetővé. A motorhoz használhatók a keresőóriás már korábban közzétett programozási interfészei is.

Az egyelőre ingyenes, béta szolgáltatáshoz az első 10 ezer, gyorsan jelentkező fejlesztő férhet hozzá. A programozóknak 500 megabájtnyi tárhely és akár havi 5 millió weboldal kiszolgálására elegendő sávszélesség, erőforrás áll rendelkezésére alkalmazásonként. Amennyiben ez nem lenne elegendő, további tárhely és sávszélesség is vásárolható. A vállalat elsősorban webszolgáltatásokban érdekelt startupok, vagyis frissen létrejött cégek érdeklődésére számít, akiknél a jó ötlet már adott, de nem rendelkeznek a megvalósításhoz szükséges infrastruktúrával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról