Szerző: Ady Krisztián

2008. április 25. 14:51

Jön az SMS-ben vásárolható BKV-jegy és az igazi mobilfizetés

A budapesti Európa Congress Centerben április 22-én rendezték meg a harmadik Mobil Konferenciát, melynek témáit ezúttal a mobilos fizetés jelene és jövője adták. Az eseményen a téma szakértői, hazai cégek mellett a mobilszolgáltatók is képviseltették magukat, ahol bejelentették az SMS-alapú BKV-jegy vásárlását biztosító projekt elindítását is.

[HWSW] A budapesti Európa Congress Centerben április 22-én rendezték meg a harmadik Mobil Konferenciát, melynek témáit ezúttal a mobilos fizetés jelene és jövője adták. Az eseményen a téma szakértői, hazai cégek mellett a mobilszolgáltatók is képviseltették magukat, ahol bejelentették az SMS-alapú BKV-jegy vásárlását biztosító projekt elindítását is.

NFC vagy SMS?

Az előadásokon mobil-, pénzügyi- és informatikai szakemberek világítottak rá a mobilos fizetésben rejlő lehetőségekre és veszélyekre, illetve megvitatták az egyes megoldások előnyeit és hátrányait. Az EME Zrt. vezérigazgatója, Szalai Erika nyitotta a rendezvényt, bemutatta a cég budapesti parkolási rendszerének működését, mely alapvetően az aprópénz kényelmi kiváltására hivatott. Az úgynevezett "remote", azaz behívásos, SMS-es megoldás előnye, hogy nincs szükség komoly beruházásra és egyetlen mobiltelefon is elegendő a felhasználó oldaláról hozzá.

A cég 2008-as terveivel kapcsolatosan elárulta, hogy május 5-től regisztrációs kártyával egyszerűsítik a folyamatot, automatizálnák a számla feltöltését bizonyos limit elérése esetén, és egy GPS-es, flottanavigációs céggel közösen automatizálnák a parkolási számlálók indítását és leállítását is. Az EME Zrt. emellett piacbővítést is tervez, hamarosan Debrecen három mélygarázsában is lehet majd fizetni ezzel a megoldással, de terveikben szerepelnek más szolgáltatások és termékek bevezetése is, például jövőre fürdőjegyeket is értékesítenek majd ilyen módon.

Szalai Erika szerint az NFC, azaz fizikai kontaktust nem igénylő (érintés nélküli), rádiófrekvencián kommunikáló intelligens lapkák bevezetése legalább 5 évig eltart majd, hiszen ehhez a mobilok felkészítése mellett a másik oldal, az elfogadóhelyek, a POS-terminálok cseréjére lesz szükség, ami komoly beruházási igényt is támaszt. A következő előadó, Josef Langer, az Ausztriai Egyetem hagenbergi laboratóriumának professzora gyakorlati példákkal is bemutatta egy ilyen NFC-s rendszer működését, a tavaly indult pilot projektekben, illetve a Mobilkom A1 kereskedelmi projektjében NFC-s Nokia 6131 telefonokat használnak. Ausztriában jelenleg 800 Metróban, 120 pályaudvaron és 400 ital- és ételautomatánál lehet fizetni NFC-s mobillal.

Mobil vásárlás népszerűsége

Egyelőre inkább SMS

A mobilvásárlás során tavaly óta, az autópályamatricás rendszer bevezetése óta szorosan együttműködő három mobilszolgáltató egy bejelentéssel is készült a konferenciára. Rövid időn belül pilot projektként -- azaz a kereskedelmi bevezetést a tapasztalatok birtokában döntik majd el -- SMS-ben is vásárolhatunk majd időalapú BKV-jegyet. A 499 forintba plusz két SMS árába kerülő jegy hétfőtől péntekig 60 percig, éjszaka és hétvégén pedig 90 percig lesz érvényes az átszállások számától függetlenül. A jegyvásárlást a 17650-es számra küldött SMS-sel indíthatjuk, melyet egy újabb üzenettel meg kell erősíteni. A válasz SMS-ben megkapjuk majd a jegy érvényességének idejét is.

A jegy ellenőrzésekor a *176# USSD-kódot kell majd beütni a telefonba, melyre -- amennyiben rendelkezünk érvényes jeggyel -- megérkezik egy speciális kóddal rendelkező válasz, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy feltöltéses telefonnál megkapjuk az aktuális egyenlegünket. Ezt az üzenetet kell megmutatnunk az ellenőrnek, ez semmivel sem tart tovább, mint egy jegy, vagy bérlet elővétele. Az USSD üzenet nem reprodukálható, nem másolható le, a speciális kód pedig folyamatosan változik, ahhoz hasonlóan, amit az automaták rányomtatnak a papíralapú jegyre, így a hamisítás ellen ez tökéletes védelmet nyújt.

Jön az igazi mobilfizetés

Jeszenszky Zsolt, a T-Mobile szakértője a jövővel kapcsolatban elárulta, hogy a Pannonnal közösen tárgyalások folynak bankokkal a valódi mobilfizetés megvalósításáról. A mobilvásárlás és a mobilfizetés között könnyen különbséget tehetünk: míg a vásárlásnál előre feltöltött egyenleg, vagy hóvégi számlánk terhére közvetített szolgáltatást veszünk igénybe -- azaz a szolgáltató előbb megveszi, majd eladja számunkra a szolgáltatást, ennek minden előnyével és hátrányával együtt --, a mobilfizetésnél egy bankszámláról, azonnal, 7 x 24 órában teljesíthetünk a mobilunkon keresztül fizetést, közvetlenül az eladónak.

A kialakításra kerülő rendszerben a SIM-kártyánk veszi majd át a bankkártyánk, vagy az NFC-s mobiltelefon szerepét, a tranzakció menete is hasonló lesz majd, mint egy bankkártyás fizetésnél. A mobilfizetés során csak egy azonosítót kell majd megadnunk a kasszásnak, ezzel indul a tranzakció, majd a vásárlást a telefonunkon egy PIN-kóddal erősítjük majd meg.

Kaibinger Tamás, a Baker and McKenzie ügyvédje a jogi hátteret feszegette előadásában, rámutatva arra, hogy a pontos szabályozások hiánya még sok tisztázásra szoruló kérdést vet fel mind hazai, mind európai szinten egyaránt. Amint elmondta, maga a szabályozás is mozgásban van, a következő másfél évben alakulnak ki azok a keretek, melyek a mobilvásárlás és -fizetés jelenlegi anomáliáit hivatottak rendezni. A mobilszolgáltatók nem véletlenül közvetített szolgáltatást biztosítanak jelenleg előfizetőiknek, a jelenlegi szabályozás szerint amennyiben közvetlenül vennének részt az értékesítésben, bankká kellene válniuk, annak minden hátrányával együtt.

Az alakuló kereteket ráadásul szemmel is kell tartani, hiszen egyeseknek nem érdeke, hogy a mobilfizetés jobban terjedjen: érdekes példa volt, hogy egy tervezet szerint a mikro- és makrofizetés tőlünk nyugatabbra 600 euróban megvont határát -- előbbire enyhébb, utóbbira erőteljesebb szabályozás vonatkozna -- itthon nulla euróban akarták meghatározni, ellehetetlenítve ezzel számos már jelenleg működő szolgáltatást, például a már jól működő mobilos parkolást, vagy pályamatrica vásárlást.

RollPay

Rollpay, a Bluetooth-os kezdeményezés

Inotay Balázs a Cellum Zrt-től a mobilfizetés technikai hátteréről tartott előadást, míg Vilmos András, a SEMOPS és StoLPaN -- melynek neve a Store Logistics and Payment with NFC rövidítése --projektek menedzsere az egységes NFC környezet megteremtésének jelentőségét és lehetőségeit ismertette a rendezvényen. A StoLPaN projektről tavaly decemberi anyagunkban írtunk részletesebben. Mónus Ádám, a POD CEE Kft. igazgatója a valósidejű elszámolást biztosító Abaqoos rendszert mutatta be előadásában. Az Abaqoos előnye, hogy a kis, akár néhány forintos értékű tranzakciókat teszi elszámolhatóvá, rentábilisan kezelhetővé a bankok számára. Az Abaqoos az OTP Direkt rendszerében debütált nermég és bármely cég, vagy akár egy kis weboldal is elfogadóhely lehet.

A rendezvény utolsó szekciójában Vajda József, a Rollcomm igazgatója mutatta be a RollPay-t, mely egy ma már szinte minden telefonban megtalálható hardveren keresztül tenné elérhetővé a mobilfizetést, a beépített Bluetooth-t és a telefonok javafuttatási képességét használná fel erre a célra. A rendszer előnye, hogy kompatibilis a jelenlegi telefonokkal is, csak szoftvertelepítésre van szükség, mely az elfogadóhelyi terminálon keresztül is eljuthat a telefonra. A fizető modul akár tenyérgépeken, windowsos telefonokon is futhat és teljesen biztonságos. Ez a fizetési módszer kis beruházási költséggel megvalósítható, egy-egy terminál több telefonhoz is csatlakozhat egyszerre, így akár közel 40 kasszát is kiszolgálhat mindössze két terminál.

A RollPay szoftverét Budapesten, míg a hardvert Észak-Európában, Helsinkiben fejlesztik. A rendszer gyorsan illeszthető a jelenlegi kasszarendszerekhez és a kártyás megoldásokhoz képes töredéknyi tranzakciós díj mikrofizetésre is alkalmassá teszi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról