Szerző: Bizó Dániel

2008. április 18. 13:16

Rossz évkezdést követően radikális változások elé néz az AMD

Rosszul kezdte az évet az AMD. A világ második számú processzorgyártója az első negyedév során minden termékszegmensében gyengébben teljesített a várakozásoknál, így újabb súlyos veszteségeket szenvedett el, de továbbra sem tett le arról, hogy az év második felére nyereségesen működjön. A harmatos teljesítmény okaként a vállalat többek között a gyenge gazdasági körülményeket is megjelölte, ennek azonban élesen ellentmondani látszik az Intel történelmi rekordot jelentő első negyedéve -- a rivális ráadásul méretéből fakadóan sokkal érzékenyebb a makrogazdasági környezet állapotára. Az AMD vezetősége gőzerővel dolgozik azon, hogy költséghatékonyabbá tegye a vállalatot.

[HWSW] Rosszul kezdte az évet az AMD. A világ második számú processzorgyártója az első negyedév során minden termékszegmensében gyengébben teljesített a várakozásoknál, így újabb súlyos veszteségeket szenvedett el, de továbbra sem tett le arról, hogy az év második felére nyereségesen működjön. A harmatos teljesítmény okaként a vállalat többek között a gyenge gazdasági körülményeket is megjelölte, ennek azonban élesen ellentmondani látszik az Intel történelmi rekordot jelentő első negyedéve -- a rivális ráadásul méretéből fakadóan sokkal érzékenyebb a makrogazdasági környezet állapotára. Az AMD vezetősége gőzerővel dolgozik azon, hogy költséghatékonyabbá tegye a vállalatot.

AMD: rosszul indult az év, de majd jobb lesz

"2008 első negyedéve nehéz évkezdés volt az AMD számára" -- kezdte Robert J. Rivet pénzügyi vezérigazgató a tegnapi konferenciahívást. Rivet szerint a gyenge szezonális hatást felerősítették a globális gazdasági környezet kihívásai, és az előző generációs termékeik iránt gyengülő kereslet. "Minden üzleti szegmensünkben a várakozásoknál alacsonyabb forgalmat tapasztaltunk" -- árulta el Rivet. A tőzsde már láthatóan beárazta a negatív mutatókat, sőt a folyamatban lévő átszervezések beígért eredményeinek hatására láthatóan még erősödtek is a cég papírjai.

A vállalat mindössze 1,5 milliárd dollár árbevételt ért el 2008 első három hónapja során, vesztesége pedig 358 millió dollárra rúgott, melyből 50 millió dollárt az ATI felvásárlása kapcsán könyvelt el. Jelenlegi formájában mintegy 2 milliárd dolláros árbevételre lenne szüksége az AMD-nek, hogy stabilan nyereségesen tudjon működni, de ez a küszöb a nemrég bejelentett átstrukturálásokkal több százmillió dollárral csökkenhet -- a cél a 1,5 milliárd dolláros szint. Éves összehasonlításban bár javultak a vállalat mutatói, ezt inkább az egy évvel korábbi gyászos produkció magyarázza, semmint valós javulás.

Rivet ugyanakkor bizakodását fejezte ki a jelenleg felfutásban lévő, illetve az év során piacra kerülő új termékeik fogadtatásával kapcsolatban: az AMD továbbra is elkötelezett az irányban, hogy az év második felében üzemi szinten nyereséget tudjon majd felmutatni. Az AMD nyereségességét nagymértékben javíthatja a 45 nanométeres gyártástechnológia bevezetése, ugyanakkor a jelenlegi 2008-as termékterveken egyetlen 45 nanométeres kétmagos chip sem szerepel, mely a volumen gerincét képezi. Rivet és Dirk Meyer operatív vezér elmondása szerint nyáron beindulhat a kereskedelmi termelés a 45 nanométeres gyártástechnológián, ugyanis addigra megfelelően éretté válik az eljárás, míg a tömeges szállítások negyedik negyedévre esnek majd.

Rivet megerősítette, hogy a jelenleg folyó második negyedévben jelenik meg a Puma notebook platform, valamint elmondta, hogy a HP-tól és a Delltől már hozzáférhetőek a négymagos Opteronokkal szerelt szerverek, és a második negyedév során újabb vezető szerverszállító csatlakozik a csapathoz, mely vélhetően a Sun Microsystems. A Barcelona szállításai várhatóan már látható nyomot hagynak a cég második negyedéves pénzügyi teljesítményén.

Az első negyedév során 1,2 milliárd dolláros forgalmat generált a processzorokért és chipsetekért felelős részleg, működési vesztesége pedig 160 millió dollárt tett ki. A grafikus chipekért felelős részleg 230 millió dollár forgalmat generált 11 millió dollár veszteség mellett, ami éves összehasonlításban javuló teljesítményt jelent ugyan, ugyanakkor jól jelzi, mennyire leszakadt az ex-ATI csapat az NVIDIA-tól.

Radikális lépésekre van szükség

Az ATI 5,4 milliárd dollár értékű felvásárlásakor az AMD számos, processzorpiaci versenyképességét nem szolgáló tevékenységre is szert tett, így konzumelektronikai eszközökben (televíziók, DVR, mobiltelefonok) alkalmazott beágyazott multimédiás chipek fejlesztésére és értékesítésére, de saját kutatás-fejlesztési költéseinek terítésére egyedi grafikus chip tervezését is vállalta a Microsoft Xbox 360 konzol számára. Mint azt a HWSW elemzése a felvásárlás bejelentésekor jelezte, ezek a stratégiailag nem kritikus tevékenységek az Intellel folytatott harc során könnyen áldozatul eshetnek: Hector Ruiz elnök-vezérigazgató a tegnapi konferenciahíváson közölte, amennyiben nem válnak nyereségessé, az AMD kilép ezekről a területekről.

[+] Kontra: az AMD-ATI fúzió közelebbről

"Üzleti környezetünk megváltozott a tavalyi év második fele óta, mikor [nem stratégiai jelentőségű tevékenységeink] egy részét a növekedés profitabilitás pályáján láttunk [...] Alaposan meg kell vizsgálnunk minden tevékenységünket annak érdekében, hogy biztosítsuk, a középpontban lévő x86-os és grafikus termékeink egészséges úton haladnak a vezető szerep és nyereségesség felé. Szintén alapos vizsgálat alá kell vetnünk az alaptevékenységhez nem tartozó üzlet területeinket és újraértékelni stratégiai illeszkedésüket terveinkhez, és a növekedési és nyereségességi pályájukat. Ezek hiányában ki fogunk vonulni ezekről a területekről" -- fektette le Ruiz.

Bár részleteket továbbra sem árult el, Ruiz megerősítette, hogy dolgoznak a már korábban bejelentett stratégiai váltáson, mely az AMD működésének tőkeintenzitását hivatott csökkenteni, javítva a vállalat jövőbeni pénzügyi túlélőképességét. Az Intellel szemben az AMD láthatóan képtelen fenntartható módon felvenni a versenyt a félvezetőipari beruházások terén, melyek hatalmas pénzügyi terhet jelentenek a vállalat számára, így a Ruiz által meghirdetett "asset light" vagy "asset smart" minden bizonnyal egy olyan új működési modellt takar, ahol az AMD legalább részben megszabadul félvezetőüzemeitől. Ruiz ígérete szerint a közeljövőben fellebbenthetik a fátylat elképzeléseikről, mellyel egyidőben további radikális átszervezések várhatóak a cégnél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról