Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 14. 10:03

IBM: áttörés a memóriatechnológiában

A merevlemezek hatalmas kapacitását és a flash memória nemfelejtő képességét, alacsony fogyasztását és gyorsaságát egyesíti az a memória, amelyet az IBM San Jose-i kutatólaboratóriumában fejlesztenek. A racetrack, azaz versenypálya névre hallgató memória nanovezetékek milliárdjaiból áll, amelyek egyenként több száz bitnyi adat tárolására képesek.

[HWSW] A merevlemezek hatalmas kapacitását és a flash memória nemfelejtő képességét, alacsony fogyasztását és gyorsaságát egyesíti az a memória, amelyet az IBM San Jose-i kutatólaboratóriumában fejlesztenek. A "racetrack", azaz versenypálya névre hallgató memória nanovezetékek milliárdjaiból áll, amelyek egyenként több száz bitnyi adat tárolására képesek.

A racetrack az adatokat nem tranzisztorokban tárolja elektromos töltésként mint a flash memória, hanem a nanovezetékek mágneses doménfalaiban. Mivel a nanovezetékek rendkívül kicsik, a racetrack kapacitása jóval nagyobb lehet a flash memóriánál. A technológia további előnye a flash-sel szemben, hogy nélkülözi annak fáradását, a racetrack végtelen sokszor írható és olvasható.

A technológiai áttörés abban rejlik, hogy az IBM kutatói rájöttek, hogyan lehet a doménfalakat manipulálni, felhasználva a spinpolarizált elektronok és a doménfal mágneses terének kölcsönhatását. Az eljárás lényege, hogy a nanovezetékbe áramot vezetnek, amely a vezetéken végigszáguldva lényegében maga előtt tolja a doménfalakat, amelyek az adatbiteket jelentik. Írásnál és olvasásnál a doménfalak a vezeték mentén végigfutnak a fix író- és olvasó fejekig, mintha csak autók mennének végig egy versenypályán a célig.

A technológia még a korai kutatás fázisában van, működő prototípussal még az IBM sem rendelkezik. A projektet vezető Dr. Stuart Parkin szerint legalább négy évre van szükség ahhoz, hogy az első prototípus elkészülhesse, majd további három esztendő, mire a technológia készen áll a tömegtermelésre és kereskedelmi bevezetésre. Ha ez eljön, olyan nemfelejtő memóriák kerülhetnek forgalomba, amelyek kapacitása a merevlemezekével vetekszik, miközben sokkal gyorsabbak azoknál, nem tartalmaznak mozgó alkatrészt és jóval kevesebb energiával beérik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról