Szerző: Bányai György

2008. április 22. 10:35

A Western Digital bemutatta a világ leggyorsabb 300 gigabájtos merevlemezét

A Western Digital a világ eddigi leggyorsabb SATA II merevlemezével jelentkezett a piacon, mely a szédületes sebesség mellett a külső terén is új utakon jár. A tízezres fordulatszámon üzemelő 2,5 hüvelykes tároló akkora passzív hűtést kapott, hogy csak egy 3,5 hüvelykes meghajtó helyére építhető be.

[HWSW] A Western Digital a világ eddigi leggyorsabb SATA II merevlemezével jelentkezett a piacon, mely a szédületes sebesség mellett a külső terén is új utakon jár. A tízezres fordulatszámon üzemelő 2,5 hüvelykes tároló akkora passzív hűtést kapott, hogy csak egy 3,5 hüvelykes meghajtó helyére építhető be.

A villámgyors WD Velociraptor WD3000GLFS 300 gigabájt tárolására képes és a gyártó állítása szerint 35 százalékkal gyorsabb, mint az a Raptor, amelyet levált. A Velociraptor kizárólag asztali számítógépekbe készül, noteszgépekbe nem építhető be, mert a hordozható gépekben alkalmazott tárolók 9,5 milliméteres (speciális esetekben 12,5 mm) magasságát jócskán túlszárnyalja 15 milliméterével.

A 2,5 hüvelykes méret előnyei közül az első, hogy az azonos kapacitású, ám nagyobb fizikai méretekkel rendelkező 3,5" meghajtókhoz képest nagyobb az adatsűrűség. A második előny is a kisebb méretből adódik, a nagyteljesítményű meghajtó üzem közben hőt termel, amelyet elvezetni a köréépített hűtőborda úgy képes, hogy közben nem lépi át a 3,5 hüvelykes beépítőhelyek által állított korlátokat. Azt asztali változatoknál kisebb noteszmerevlemezek teljesítménye utóbbi hiányán túl azért is marad el nagyobb társaiétól, mert a mobil környezetben a teljesítmény mellett egyéb paraméterek, köztük a fogyasztás is igen erősen esik a latba.

WD Velociraptor

A tízezres fordulatszámon pörgő SATA II-es Velociraptor 16 megabájnyi gyorsítótárat kapott és május közepétől válik 300 dollárért elérhetővé. Az Alienware ennél is korábban kap a meghajtóból, elsők között jelentette be, hogy nagyteljesítményű ALX számítógépeit már április végétől az új Velociraptorokkal is építi, melyekből igény szerint akár kettő is rendelhető RAID tömbbe szervezve.

A Western Digital mellett a Seagate kínálatában is található nagy fordulatszámú megoldás, a Savvio 2,5 hüvelykes egységek 15 ezer fordulaton pörgetik a tányérokat. Ezek a kifejezetten vállalati környezetbe, leginkább szerverekbe szánt meghajtók SAS interfészen keresztül csatlakoztathatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról