Szerző: Ady Krisztián

2008. április 24. 12:24

Kipróbálható az Opera 9.5 webböngésző újabb bétája

Újabb bétaváltozatot tett elérhetővé az Opera a Kestrel kódnéven fejlesztett Opera 9.5 böngészőből. Az új béta biztonságosabb, gyorsabb és számos finomítást tartalmaz az előző változathoz képest. A bétaváltozat a véglegesekhez hasonlóan teljesen ingyenesen tölthető le, mindennapi használatra viszont az esetleges hibák miatt nem alkalmas.

[HWSW] Újabb bétaváltozatot tett elérhetővé az Opera a Kestrel kódnéven fejlesztett Opera 9.5 böngészőből. Az új béta biztonságosabb, gyorsabb és számos finomítást tartalmaz az előző változathoz képest. A bétaváltozat a véglegesekhez hasonlóan teljesen ingyenesen tölthető le, mindennapi használatra viszont az esetleges hibák miatt nem alkalmas.

A második bétában található Quick Find már keres a korábban meglátogatott weboldalak szövegében is, nem csak a címében, így pillanatok alatt rátalálhatunk arra az oldalra, ahol valami érdekeset láttunk, de elfelejtettük a kedvencek közé helyezni. Finomítottak az Opera Linken, a személyes, Opera Minivel is kompatibilis kedvenclistán is. Javult az adathalászati támadások, csalások elleni védelem, mely a PhishTankkal is együttműködik.

A második béta valószínűleg már azt a javított motort hordozza, mely elsőként teljesítette 100 százalékra az Acid3 tesztet. Az Acid3 a Web Standards Project által gondozott weboldal, ahol a szabványoknak megfelelő böngészők kompatibilitását vizsgálják. Számos böngésző még az előző, Acid2 tesztet sem képes teljesíteni, ahol egy sárga mosolygós arcot jelenítenek meg egy Hello World felirat alatt -- a smiley orra kékre változik, ha föléhúzzuk az egeret. Az Acid2 és 3 tesztoldal valójában nem is szabványos, a fejlesztők célja egy olyan oldal létrehozása volt, amelynek kódja szándékosan hibás -- az Acid tesztek lényegében azt vizsgálják, hogy mit kezdenek a böngészők ezzel a hibás kóddal.

Acid3
Windowson az Operának sikerült elsőként

Az új böngészőváltozat még gyorsabb lett, támogatja az Extended Validation (EV) SSL Certificates aláírásokat, és finomhangoltak a beépített levelezőkliensen is, így az is gyorsabb, válaszképesebb lett. Az Opera 9.5 végleges változata várhatóan nyáron jelenik majd meg. A böngésző népszerűsége 2004-ben volt csúcsán, azóta bár ingyenessé is vált, a Firefox teljesen perifériára szorította. Egy nemrég készült felmérés szerint az Opera csak 1 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai böngészőpiacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról