:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 4. 10:16

IDF: az Intel elvenné a notebook-tolvajok kedvét a lopástól

Az Intel Developer Forumon elhangzottak szerint a világ legnagyobb chipgyártója PC-gyártókkal, BIOS-fejlesztőkkel és biztonsági cégekkel karöltve egy olyan technológián dolgozik, amely a notebookok ellopásától venné el a tolvajok kedvét. Az egyelőre fejlesztés alatt álló, kevéssé részletezett Intel Anti-Theft Technology (ATT) lényege, hogy a notebook alkatrészeinek működését egy jelszóhoz kötné, anélkül a gép használhatatlanná válik.

[HWSW] Az Intel Developer Forumon elhangzottak szerint a világ legnagyobb chipgyártója PC-gyártókkal, BIOS-fejlesztőkkel és biztonsági cégekkel karöltve egy olyan technológián dolgozik, amely a notebookok ellopásától venné el a tolvajok kedvét. Az egyelőre fejlesztés alatt álló, kevéssé részletezett Intel Anti-Theft Technology (ATT) lényege, hogy a notebook alkatrészeinek működését egy jelszóhoz kötné, anélkül a gép használhatatlanná válik.

Egyelőre kevés részlet látott napvilágot az Intel Acitve Management Technology-n alapuló, a Centrino Pro platform részeként érkező ATT-ről, mindössze annyit tudni, hogy a technológiával az Intel célja, hogy elvegye a tolvajok kedvét a gépek ellopásától. Ma is vannak olyan megoldások, amelyek jelszóhoz kötik a gép indulását, az operációs rendszer betöltődését vagy a lemezhez való hozzáférést, de ezek mindannyian megkerülhetők így vagy úgy, és például a titkosított merevlemez cseréje és a BIOS átírása után működésre bírt notebook már eladható a feketepiacon.

Ezen hivatott segíteni az ATT, amely teljes hardveres védelmet kínál majd nem csak a tárolt információknak, hanem maguknak az alkatrészeknek is, így az ellopott noteszgép legfeljebb színesfémként lesz eladható az Intel ígérete szerint. Dadi Perlmutter, az Intel Mobility Group vezetője elmondta, a fejlesztés során arra is gondoltak, hogy az ATT technológiát akár nyomkövetővel is ki lehessen egészíteni, így az ellopott gépeket meg lehet találni.

Az ATT várhatóan a negyedik negyedévre készül el végleges formájában, de hogy mikor mutatkozhat be a noteszgépekben, azt egyelőre még nem tudni, valószínűleg a Centrino hatodik generációjában, a 2009 közepén érkező Calpellában láthatjuk először.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.