:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 18. 08:30

Ősszel érkezik az SQL Server 2005 harmadik szervizcsomagja

Az SQL Server 2008-as verziójának megérkezésével közel egyidőben a Microsoft egy újabb frissítőcsomagot ad ki az SQL Server 2005-höz. Az SQL Server SP3 érkezése azután esedékes, hogy az SQL Server 2008 gyártásba megy, amit a harmadik negyedévre ígérnek.

[HWSW] Az SQL Server 2008-as verziójának megérkezésével közel egyidőben a Microsoft egy újabb frissítőcsomagot ad ki az SQL Server 2005-höz. Az SQL Server SP3 érkezése azután esedékes, hogy az SQL Server 2008 gyártásba megy, amit a harmadik negyedévre ígérnek.

Hibajavítások

Az SP3 kiadása az SQL Server 2005-höz remek hír a vállalatok számára, amelyek nem akarnak rögtön a megjelenéskor SQL Server 2008-ra váltani. Bár a Microsoft új adatbáziskezelője számos új szolgáltatást tartalmaz, valószínűleg a fejlesztések nem fednek le minden igényt, ezért biztos lesznek olyan felhasználók, akik maradnának a régebbi verziónál -- főleg akkor, ha csak nemrégiben tértek át SQL Server 2005-re, ami konzervatív ügyfeleknél megeshet.

Az SQL Server 2005 SP2 több mint egy éve jelent meg. Azóta a Microsoft kéthavi rendszerességgel ad ki javításokat az adatbázishoz. Ez a gyakorlat az SP3 bejelentése és várható megjelenése ellenére sem változik, vagyis a felhasználók a jövőben is számíthatnak a rendszeres frissítésekre. A Microsoft azt javasolja a felhasználóknak, hogy csak akkor telepítsék ezeket frissítéseket, ha a bennük foglalt hibajavítás közvetlenül érinti a rendszerüket, egyébként inkább várják meg az SP3 megjelenését.

Egyelőre nem sok információ látott napvilágot az SQL Server 2005 SP3-ról, egy blogbejegyzés alapján mindössze annyit tudni, hogy az eddig kiadott összes javítást tartalmazza majd, valamint néhány olyan extra fejlesztést, amelyeket a felhasználók kértek a Microsofttól.

SQL Server 2008 újdonságok

A Windows Server 2008-cal és a Visual Studio 2008-cal együtt bejelentett SQL Server 2008 legfontosabb újdonságai a megbízhatóságot, a biztonságot, a teljesítményt, valamint a fejlesztések leegyszerűsítését érintik. A szoftver ennek jegyében többek között tartalmaz transzparens failovert, transzparens adattitkosítást külső kulcskezeléssel, erőforrások (CPU) menet közbeni hozzáadását, adattömörítést, az alkalmazásfejlesztés egyszerűsítése terén a legnagyobb előrelépést pedig talán a LINQ (Language Integrated Query) és az ADO.Net entitások támogatása jelenti.

A mai trendeknek megfelelően az SQL Server 2008-cal lényegében bármilyen adatok tárolhatók, legyen szó akár dokumentumokról, XML állományokról, vagy akár egész fájlokról. További fontos fejlesztés, hogy az SQL Server 2008-at felkészítették földrajzi adatok és vektorok tárolására is, amely kimondottan előnyös olyan szolgáltatások fejlesztésekor, amelyek valamilyen módon földrajzi adatokra vagy helyszínekre támaszkodnak. A szoftver üzleti intelligencia és jelentéskészítési funkciókkal is bővült, a Microsoft szerint az adatbázist úgy alakították ki hogy nagyszerű adattárház-platform legyen, a Microsoft által felvásárolt kanadai Dundas Data technológiái segítségével pedig komoly adatvizualizációs képességeket vonultat fel az SQL Server Reporting Servicesben.

Az SQL Server 2008 összesen öt verzióban lesz hozzáférhető: ezek közül az Enterprise, a Standard, és a Workgroup "fizetős", a Compact és az Express ingyenes. A Compact valójában egy olyan SQL Server-változat, ami kifejezetten kliensgépekre készült, a kliensoldali alkalmazások lokális adattárolásának egyszerűsítésére. A szoftver ingyen letölthető a Microsoft weboldaláról. Szintén ingyenes az SQL Server 2008 Express, amelyet elsősorban a technológiával ismerkedőknek szán a Microsoft.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.