Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 02. 16:02:56

A Centrino ötödik és hatodik generációjába engedett bepillantást az Intel

A sanghaji IDF-en az Intel bejelentette a Centrino platform hatodik generációját, amelynek a kódneve Calpella. A 2009 tavaszán érkező mobil platform a Nehalem-alapú processzorokra épül, és a grafika, valamint energiatakarékosság terén egyaránt jelentős továbblépést ígér.

[HWSW] A sanghaji IDF-en az Intel bejelentette a Centrino platform hatodik generációját, amelynek a kódneve Calpella. A 2009 tavaszán érkező mobil platform a Nehalem-alapú processzorokra épül, és a grafika, valamint energiatakarékosság terén egyaránt jelentős továbblépést ígér.

Az idén tavasszal érkező ötödik generációs Centrino, a Montevina leginkább grafika terén hoz majd újdonságokat. Az IDF-en Dadi Perlmutter, az Intel Mobility Group vezetője a platform teljesítményét a "Universe at War: Earth Assault" játékkal demonstrálta, a szemtanúk szerint a valós idejű stratégiai játék meglepően jól futott a kiállított notebookon. Perlmutter szerint a Montevina videovezérlőjét a nagyfelbontású tartalmak hardveres dekódolására is felkészítették, ennek köszönhetően akár akkumulátoros üzemről, csökkentett órajelű processzorral is lehet majd akár Blu-ray filmeket nézni a notebookokon.

A jövőre érkező Calpella legfontosabb újdonsága a 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott, integrált memórivezérlőt tartalmazó két- és négymagos Nehalem-generációs processzorok felvonultatása lesz, amelyek (újra) támogatják a többszálú feladatvégrehajtást (HyperThreading). A mobil Nehalemből már készül memóriavezérlőt, integrált DX10 grafikus magot és PCI Express-kontrollert egy tokba integráló változat (Auburndale), az integráció révén jelentősen csökkenthető az alaplapon szükséges hely, illetve az áramkörök bonyolultsága, ami együtt jár a költségek csökkenésével is -- még olcsóbbak lehetnek tehát a notebookok.

A jövőre érkező Centrino platformnak, a Calpellának vadonatúj, energiatakarékos vezeték nélküli hálózati vezérlője lesz, amellyel az Intel szerint akár 30 perc akkumulátoros üzemidő is megspórolható a Montevinával összevetve, bár hogy pontosan milyen konfigurációban és körülmények között, arról nem esett szó. A Calpellába még a Montevináénál is jobb grafikus vezérlőt ígér az Intel.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 11:29

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.