Szerző: Bányai György

2008. április 21. 11:26

Titkosítja az adatokat a Fujitsu noteszgépekbe szánt 2,5 hüvelykes merevlemeze

A Fujitsu 2,5 hüvelykes merevlemezei beépített, 256 bites AES titkosítás közbeiktatásával tárolják az adatokat, amely az egyik legbiztonságosabb titkosítási módnak számít. A meghajtókat a gyártó noteszgépekbe és külső tárolóegységekbe szánja.

[HWSW] A Fujitsu 2,5 hüvelykes merevlemezei beépített, 256 bites AES titkosítás közbeiktatásával tárolják az adatokat, amely az egyik legbiztonságosabb titkosítási módnak számít. A meghajtókat a gyártó noteszgépekbe és külső tárolóegységekbe szánja.

A Fujitsu tegnap jelentette be MHZ2 CJ SATA-csatolójú merevlemez sorozatát, amelyek 256 bites Advanced Encryption Standard (AES) titkosítás alkalmazásával rögzítik a rájuk másolt adatokat. Az AES titkosítás hardveres megoldás, a merevlemez írási- és olvasási műveletei során egyaránt aktív, és ellentétben a szoftveres megoldásokkal nem igényli a titkosító kulcs memóriába töltését.

A meghajtókon tárolt adatok ezzel a megoldással olvashatatlanná tehetők, megrövidítve ezzel például a biztonsági törlések, formázások időigényét, melyek az egységek kidobásakor, vagy az ezeket tartalmazó noteszgépek eladásakor szükségesek. Az öt tagból álló sorozat 80 gigabájtos modellel indul, a kapacitás felső határa 320 gigabájt. Mindegyik merevlemez 7200-as percenkénti fordulaton pörgeti a tányérokat és maximum három gigabites adatátviteli sebességre képesek másodpercenként.

Qosmio F40

A merevlemezek írás és olvasás közben 2,3 wattot fogyasztanak, mely érték az átlagos középmezőnybe illeszti a sorozatot a fogyasztás terén (a 160 gigabájtos Toshiba MK1653GSX 1,9 wattal is beéri). Az AES hardveres titkosítást 2,5 hüvelykes méretben először elérhetővé tevő MHZ2 CJ sorozat május végétől lesz elérhető. Árakról még nem kerültek nyilvánosságra információk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról