Szerző: Bányai György

2008. április 2. 14:21

Közeleg a Lenovo IdeaPad U8 mobil internetterminál megjelenése

Újabb információk láttak napvilágot a Lenovo mobil internetes céleszközéről, amely az Intel Atom processzora köré épül majd.

[HWSW] Újabb információk láttak napvilágot a Lenovo mobil internetes céleszközéről, amely az Intel Atom processzora köré épül majd.

Az UMPC kategóriába tartozó készülékeknél kisebb MID-ek, vagyis kimondottan internetezésre szánt hordozható céleszközök sora a Lenovo által fejlesztett modellel is kiegészül. Az IdeaPad U8 4,8 hüvelykes kijelzőt kap, amelyre az Intel új Atom processzora számolja a tartalmat. Az IdeaPad kijelzője érintésérzékeny lesz, de ezt egy ökörszemre emlékeztető optikai egérpótlék is kiegészíti. Természetesen a multimédiás felhasználási területnek által elvártaknak megfelelni képes U8-ban hangszóró és mikrofon is megtalálható majd.

Az IdeaPad U8 tervezésénél külön hangsúlyt kapott az egykezes használat, így nincs szükség mindkét kezünkre mondjuk a webböngészés közben, amelyet feltételezhetően HSDPA-n intézhetünk majd. Az U8 rendelkezni fog GPS vevőegységgel és webkamerával is. A készüléken nagy valószínűség szerint Windows helyett Linux operációs rendszer fog futni, annak is valamely mobil változata, mint amilyen az Ubuntu Mobile, melynek munkaasztala speciálisan a kicsi megjelenítőkre szabott, a szokásosnál nagyobb ikonokkal és gombokkal, amelyeket értelmezni, illetve kezelni kényelmesebb lesz a kis képátlón.

Jelenleg közel három tucat MID áll fejlesztés alatt különféle gyártóknál, melyek között megtalálható az Asus, az LG, a Toshiba, vagy a Lenovo. Az Intel azt várja, hogy a Centrino Atom olyan áttörést eredményez majd ezen a területen, mint amilyet a Centrino képviselt öt évvel korábban. A második generációt képviselő Moorestown platform egy lépcsővel még tovább viszi a koncepciót, és többféle változatban készül majd el a különböző szegmensek jobb kiszolgálása érdekében: az alacsony fogyasztásra optimalizált modellek akár már okostelefonokban is megjelenhetnek, míg a kétmagos, magasabb órajelű változatok a multimédiás kéziszámítógépeket szolgálhatják ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról