Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 15. 16:41

VirusBuster: új partneri megállapodások, új termékek -- új tulajdonos?

Újabb nagynevű céggel bővült a VirusBuster partnereinek névsora, a biztonsági megoldásairól ismert Kaspersky a VirusBuster keresőmotorját választotta menedzselt e-mail biztonsági szolgáltatásához Linux és FreeBSD platformon. A vállalat két terméke megszerezte a NAP-, NAC- és TMC-környezetben való működéshez elengedhetetlen OESISOK minősítést is.

[HWSW] Újabb nagynevű céggel bővült a VirusBuster partnereinek névsora, a biztonsági megoldásairól ismert Kaspersky a VirusBuster keresőmotorját választotta menedzselt e-mail biztonsági szolgáltatásához Linux és FreeBSD platformon. A vállalat két terméke megszerezte a NAP-, NAC- és TMC-környezetben való működéshez elengedhetetlen OESISOK minősítést is.

Új partnerek

A Kaspersky Hosted E-mail Security olyan menedzselt biztonsági szolgáltatás, mely az e-mail forgalom védelméről gondoskodik, még mielőtt az elérné a szervezeti kiszolgálót. Ezt most a VirusBuster víruskereső motorjával "Számunkra a stabilitás és a feldolgozási sebesség volt a legfontosabb követelmény. Olyan megoldást kerestünk, mely FreeBSD támogatást is nyújt. A VirusBuster keresőmotorja széles körű platformlefedettségével és kiváló károkozófelismerésével tökéletesen megfelelt igényeinknek" -- mondta Kaspersky Lab menedzselt biztonsági szolgáltatásokat nyújtó részlegének igazgatója, Andrej Nyikisin.

Talán kevesen tudják, hogy a VirusBuster bevételének derekát már nem a saját termékek adják, hanem a keresőmotor licenceléséből származó forgalom. A vállalat első számú referenciája a Microsoft Forefront termékcsalád, amely szerveroldali védelmet biztosít például az Exchange-hez vagy a SharePointhoz, de emellett az Agnitum Outpost Pro Security Suite-ban, a Balabit Zorp tűzfalban, illetve a Protea AntiVirus Tools for Lotus Dominóban is a VirusBuster által fejlesztett motor dolgozik.

További jelentős hír a VirusBuster háza tájáról, hogy a VirusBuster VirusBuster Professional 5.x és a VirusBuster for Windows Servers 5.x megszerezte az OESISOK minősítést, ami azt igazolja, hogy a termékek együttműködnek a vezető piaci fejlesztők -- Cisco, Juniper, NORTEL, 3Com, F5 -- hálózati eszközeivel. A tanúsítvány legnagyobb jelentősége, hogy ezzel a VirusBuster hivatalosan is azok közé a biztonsági termékek közé emelkedett, melyek NAC- (Network Access Control), NAP- (Network Access Protection) és TNC- (Trusted Network Connect) rendszerekben használhatók.

A tanúsítvány megszerzése mellett a VirusBuster termékei bekerültek abba az ugyancsak szűk, de illusztris biztonsági fejlesztői körbe, melynek megoldásait az OPSWAT Metascan nevű köztes motor is használja. A Metascan filozófiája szerint jobb a több, azaz egy víruskereső nem képes minden károkozó lefülelésére, ezért a Metascan köztes felületén keresztül több vírusellenes technológiát lehet elérni, ezért segítségével olyan védelmi megoldásokat lehet kialakítani, melyek több keresőmotor segítségével tudják ellenőrizni az adott hálózatbiztonsági eszközön átmenő adatforgalmat.

Integrált biztonsági csomag a láthatáron

A VirusBuster hamarosan egy otthoni felhasználóknak és kisvállalatoknak szánt integrált biztonsági csomagot is piacra kíván dobni. A VirusBuster Internet Security Suite a már ismert vírus- és kártevővédelem mellett spamszűrőt, behatolásérzékelőt reklűmszűrőt és tűzfalat is tartalmaz majd, utóbbi az Agnitumtól származik. A termék idén nyáron jelenik meg, először angol nyelven, elsősorban a nemzetközi piacra szánva.

Új tulajdonos a láthatáron?

A 11 éve alapított VirusBuster ma már mintegy 60 főt foglalkoztat és tavaly 615 millió forintos árbevétel mellett közel 120 milliós nyereséget ért el. A forgalom ennél jóval nagyobb is lehetett volna, azonban a vállalat által a régióban kizárólagos joggal forgalmazott Sybari-termékek eltűntek a színről, miután a Sybarit felvásárolta a Microsoft. A VirusBuster bár teljesen magyar tulajdonú és Magyarországon működik, forgalmának nagyobb részét külföldön bonyolítja, és a hazai bevétel aránya folyamatosan csökken. Bozsó Julianna ügyvezető igazgató a HWSW kérdésére elmondta, a tavaly lezajlott átszervezés egyértelmű célja az volt, hogy a nemzetköi piacon való terjeszkedést elősegítsék. Bozsó érdeklődésünkre nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a VirusBuster akár teljesen külföldi kézbe kerüljön, elmondása szerint az elkövetkező hónapokban "sokminden eldől".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról