Szerző: Ady Krisztián

2008. április 10. 15:42

Emulátorban is futtatható az Opera Mini androidos változata

A Google mobilplatformját, az Androidot futtató első telefonok megjelenése még az év végéig várat magára, az Opera Software javás böngészője, az Opera Mini technológiai előzetese azonban már az emulátoron is elindult. Teszi ezt annak ellenére, hogy az Androidban nincs is Java ME/MIDP-támogatás.

[HWSW] A Google mobilplatformját, az Androidot futtató első telefonok megjelenése még az év végéig várat magára, az Opera Software javás böngészője, az Opera Mini technológiai előzetese azonban már az emulátoron is elindult. Teszi ezt annak ellenére, hogy az Androidban nincs is Java ME/MIDP-támogatás.

Az Opera fejlesztői ahelyett, hogy költséges és igen hosszadalmas eljárásként újraírták volna a mini böngészőt, egy apró segédprogramot vetettek be. A MicroEmulator nyílt forrású "wrapper" a Java ME/MIDP hívásokat fordítja le az Android fejlesztői környezetének megfelelőekre. A Mini ennek köszönhetően futhat már az androidos telefonokat emuláló környezetben is. Az egyetlen komolyabb kihívást az AWT/Swing grafikus megjelenítő portolása volt.

A Google Android fejlesztői környezetének frissített változata az év elején látott napvilágot, az Opera blogbejegyzése szerint pedig bárki könnyen telepítheti a technológiai előzetest az abban található emulátor alá. A futás természetesen jóval lassabb lesz, mint egy majdani telefonon, illetve maga a MicroEmulator is lassíthatja egy kicsit a mini böngészőt.

Opera Mini az Android emulátorban

A szinte bármilyen mobiltelefonon elfutó, javás Mini mobilböngészőt összesen már 40 millió mobiltulajdonos használja világszerte, minden nap újabb és újabb 100 ezer felhasználó tölti le a szoftvert mobiltelefonjára. Az Opera Minivel havonta több mint 1 milliárd weboldalt böngésznek a felhasználók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról