Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 22. 13:45

Fujitsu Siemens: élen az energiahatékonyságban

A világon elsőként lépte át az 1000 művelet/watt lélektani határt a Fujitsu Siemens Premergy TX150 S6 az energiahatékonyságot mérő SPECpower_ssj2008 benchmarkban, és ezzel magáénak mondhatja a világ legenergiatakarékosabb szervere címet is.

[HWSW] A világon elsőként lépte át az 1000 művelet/watt lélektani határt a Fujitsu Siemens Premergy TX150 S6 az energiahatékonyságot mérő SPECpower_ssj2008 benchmarkban, és ezzel magáénak mondhatja a világ legenergiatakarékosabb szervere címet is.

Az iparágban kvázi szabványosnak elfogadott teljesítményteszteket kidolgozó Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) munkacsoportja, melyben számos vezető szervergyártó is képviseltette magát, nagyjából két évet töltött az energiahatékonyság mérésének kidolgozásával, és végül tavaly decemberben adta ki a SPECpower_ssj2008 benchmarkot. A SPEC reményei szerint az energiahatékonyságot összehasonlíthatóbbá tévő benchmarkok a jövőben a vevőket és rajtuk keresztül a szállítókat az energiatudatosság felé tereli, amihez korábban nem volt bárki számára hozzáférhető, független metrika.

A szerveroldali üzleti Java alkalmazást reprezentáló benchmark a rendszer különböző processzorterheltségi (0-100 százalék 10 százalékpontos lépcsőkben) szintjein méri a teljesítményt, miközben naplózásra kerül a fogyasztás is. Az így kapott táblázatból már kiolvasható, hogy az egyes teljesítményszintekhez milyen fogyasztás párosul, így saját rendszereink terhelésének alakulásával összevetve akár egy becsült energiafelvétel is kalkulálható.

A gyorsabb tájékozódás érdekében természetesen egy kumulált számot is kalkulál a mérés, mely minél magasabb, annál jobb, annál energiahatékonyabb a rendszer. Az egy darab négymagos Intel Xeon X3360 processzort, négy darab 2 gigabájtos memóriamodult, egy 500 gigabájtos SATA merevlemezt tartalmazó, Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition operációs rendszert futtató szerver 1018 pontot ért el a tesztben, ami új rekordnak számít, a korábbi csúcstartó rendszer 910 pontjával a második helyre szorult.

"Az 1000 művelet/watt határ áttörése rendszereink nagyszerű kialakításának köszönhető. Bár a Primergy TX150 S6 is ugyanazokra a szabványos komponensekre épül, mint a többi szállító szerverei, alacsony fogyasztása egyértelműen bizonyítja, hogy a Primergy rendszerek a lehető legenergiatakarékosabb módon nyújtanak gazdájuknak csúcsteljesítményt" -- mondta Jens-Peter Seick, a Fujitsu Siemens Computers nagyvállalati szerverekért felelős alelnöke.

Az alacsony fogyasztás nem csak a kevesebb elfogyasztott áram árában jelentkezik. A magasabb fogyasztás a nagyobb átfolyó áramerősség következtében gyorsabban fárasztja az elektronikát, és a növekvő hőfejlődés jellemzően magasabb üzemi hőmérsékletet is eredményez, ami közvetlenül támadja az összes alkatrészt. Ha 15 fokkal emelkedik az elektronikai, vagy 10 fokkal a mechanikai alkatrészek hőmérséklete, akkor nagyjából megfeleződik a szerver várható élettartama.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról