Szerző: Ady Krisztián

2008. április 28. 15:34

Javás klienssel kísérletezik a Skype is

A szinte bármilyen javás telefonon futó Opera Mini mobilos webböngésző mintájára javás klienssel terjeszkedne tovább a Skype is. Az apró program hivatalosan több mint 50, Nokia, Sony Ericsson, Motorola mobiltelefont támogat, de elméletileg bármilyen készüléken használható, ami képes Java alkalmazások futtatására.

[HWSW] A szinte bármilyen javás telefonon futó Opera Mini mobilos webböngésző mintájára javás klienssel terjeszkedne tovább a Skype is. Az apró program hivatalosan több mint 50, Nokia, Sony Ericsson, Motorola mobiltelefont támogat, de elméletileg bármilyen készüléken használható, ami képes Java alkalmazások futtatására.

A javás kliensnek azonban a kisebb telefonok képességeihez kell igazodnia, így mobilinterneten keresztüli VoIP-hívásokra ez a program nem lesz képes, a kimenő hívásokat a mobilszolgáltató hálózatán, azonban a Skype saját átjáróján keresztül oldja meg. A díj ebben az esetben két elemből tevődik össze: a mobilszolgáltatónak fizetendő normál díjból, illetve a SkypeOut tarifájából. A mobil adatcsomagunkat csak az elérhetőségünk jelzésére, illetve a mobil chatelésre használja a program.

Utóbbi két funkció, illetve a hívásfogadás bárhol elérhető, a kimenő hívások azonban csak az Egyesült Királyságban, Brazíliában, Svédországban, Dániában, Finnországban és Lengyelországban folytathatók. A szoftver jelenleg béta állapotú, de szöveges kommunikációra máris alkalmas.

Bár a két elemből összeálló hívásdíj jóval magasabb, mintha számítógépről telefonálnánk, ez a megoldás olcsóbb hívásokat biztosít külföldi számok hívása esetén a mobilszolgáltatók nemzetközi tarifáinál. A díjak tovább csökkenthetők az előre megvásárolható SkypeOut kreditekkel is. A bejövő hívásokért is fizetni kell, ezeket úgy kezeli a Skype, mintha egy számítógépes Skype-hívást átirányítanánk a mobilszámunkra.

A Skype újabb és újabb promóciókkal próbálja telefonálásra, előfizetésre, egyenlegfeltöltésre ösztökélni regisztrált felhasználóit. A legújabb akcióban az Egyesült Államokból kínál a cég ingyenes, korlátlan telefonhívásokat számos nemzetközi, akár mobil irányba havi 10 dollár körüli összegért. A kínálatban 34 ország, köztük Kanada, Ausztrália, Tajvan, Japán és Kína is szerepel, melyek többségében vezetékes számokat lehetne ingyen és korlátlanul hívni, de kanadai, kínai, Hong Kongi és szingapúri mobilszámokra is él a kedvezmény. Ezért a havidíjért (~1600 forint) az összes amerikai vezetékes és mobilszám is korlátlanul hívható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról