Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 18. 16:46

A Microsoft perekkel fenyegeti a Linuxhoz húzó ázsiai országokat

Steve Ballmer
Steve Ballmer
[News.com/HWSW] A Microsoft szabadalombitorlási perekkel fenyegette meg több ázsiai ország kormányzatát, amennyiben azok a cég termékei helyett a Linuxot és más szabad forrású megoldásokat részesítenek előnyben.

A Linux több mint 200 szabadalmat sért

Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója a Szingapúron rendezett Asian Government Leaders Forum rendezvényen elmondta, a Linux több mint 200 szabadalmat sért, ennél több részletet azonban nem hozott nyilvánosságra. Egy idén nyáron kelt belső feljegyzés szerint a remondi cégnek elsősorban a windowsos és linuxos szerverek összekapcsolására szolgáló Samba szoftverrel, az Apache webszerverrel és a Sendmaillel kapcsolatban vannak jogi aggályai. A nyílt forrású közösség alaptalannak tartja a Microsoft vádjait.

Idén tavaszal japán, kínai és koreai vezetők egy pekingi tárgyaláson a Microsoft személyi számítógépek terén birtokolt hegemóniája és térség gazdaságainak attól való függősége ellen egy Linux-alapú, szabványosított operációs rendszer közös kifejlesztését tűzték ki célul. A felek emellett kinyilvánították azon -- eddig sem titkolt -- szándékukat, hogy kormányzati hivatalaikban előnyben fogják részesíteni a nyílt forráskódú, szabadon terjeszthető szoftvert a Windowszal szemben.

"A mi szoftverünk biztonságosabb"

A Linux egyre nagyobb fenyegetést jelent a Microsoftra, a nyílt forrású megoldások főképp a távol-keleti országokban népszerűek. A konzervatív kínai kormány például aggályosnak tartja, hogy informatikai rendszere a Microsofttól függjön. Egyes elméletek szerint a redmondi cég termékeiben "gyárilag" beépített hátsóajtó-komponens található, amelyek segítségével az amerikai titkosszolgálatok információkhoz juthatnak, esetleg meg is béníthatják a kínai kormányzati rendszereket. Szingapúr hadügyminisztériuma a múlt hónap során 20 ezer számítógépén cserélte le a Microsoft termékeit nyílt forrású szoftverekre.

Steve Ballmer szerint túlzottak a Microsoft szoftvereivel kapcsolatos aggodalmak. "Szerintünk a szoftvereink sokkal biztonságosabbak, mint a nyílt forrású szoftverek. Biztonságosabbak, mert mi állunk mögöttük, mi javítjuk ki mert mi készítettük. Hogy egy nyílt forrású szoftvert pontosan ki készített, azt senki sem tudja" -- mondta Ballmer.

A redmondi vállalat épp a biztonsági aggályok eloszlatása céljából hozta létre Government Security Program nevű kezdeményezését, amelynek keretén belül Kína az elsők között tekinthetett bele egyes Microsoft szoftverek forráskódjába. A program nemcsak a forráskódba enged betekintést, hanem számos biztonságtechnikai dokumentációt is megoszt a programban résztvevő szervezetekkel, megengedi saját biztonsági tesztek elvégzését és lehetővé teszi, hogy a szervezetek beszélhessenek a fejlesztőmérnökökkel és más Microsoft szakemberekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról