Szerző: Ady Krisztián

2004. november 29. 13:41

Hamarosan az optikai lemezek olvasható oldalán is találhatunk feliratokat

[Yahoo!] Újabb különleges réteg tűnhet fel a jövőben megjelenő optikai lemezeken: a TDK karcolásálló rétegéhez hasonlóan a Spectra Systems által fejlesztett bevonat is szenzációs újítás. A Spectra bevonata lehetővé teszi, hogy a lemez olvasandó oldalán is feliratokat, grafikákat, logókat helyezzünk el.

Az új réteg előnyeit főként a DualDisc és DVD(plus) lemezeknél lehetne felhasználni, ahol a lemez mindkét oldala olvasható, így nem marad feliratozásra alkalmas hely, csupán a belső műanyag gyűrű pár mm-es szegélyén lehet elhelyezni a szöveget vagy grafikát. A MediaCoat technológiával készített bevonat azonban grafikus elemeket is tartalmazhat a szöveg mellett, miközben a TDK bevonatához hasonlóan védi a lemez felületét a sérülésektől.

A MediaCoat technológia nemcsak a ma elterjedt optikai lemezekkel kompatibilis, nemcsak a CD- és DVD-lemezek felületén alkalmazható, hanem a következő generációs HD-DVD és Blu-Ray formátumú optikai tárolók felületén is használható. A bevonatot a Spectra Systems a németországi Singulus Technologies-szel közösen fejlesztette ki, utóbbi cég optikai lemezek többszörösítését végző berendezések gyártására specializálódott.

A MediaCoat rétegen infravörös fény segítségével hozzák létre a különböző alakzatokat, szövegeket, logókat. Ezt követően egy második réteget is felvisznek a lemezre, mely növeli a különleges bevonat fény- és karcolásállóságát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról