:

Szerző: Budai Péter

2004. november 25. 09:14

Az Egyesült Királyságban jogtisztára cseréli a Windows XP kalózmásolatait a Microsoft

[Hírösszefoglaló] A Microsoft bejelentette a szoftverkalózkodás elleni legújabb módszerét. A vállalat úgy döntött, hogy valamennyi felhasználónak, aki illegálisan előtelepített Windows XP operációs rendszert használ, eljuttatja a szoftver jogtiszta verzióját -- igaz, ezt csak az Egyesült Királyságban hirdette meg a szoftveróriás. A vállalat ezzel azoknak kíván segíteni, akik tudtukon kívül jutottak kalózszoftverekhez, amikor jóhiszeműen megvásárolták eredetinek vélt operációs rendszerüket.

Ingyen Windows XP minden kalózszoftver tulajdonosának?

Ez az akció azokra is vonatkozik, akik bizonytalanok operációs rendszerük eredetiségét tekintve -- ilyen esetekben a Microsoft felajánlja, hogy megvizsgálja az érintett rendszert, és amennyiben az is kalózverziónak bizonyul, kicserélik. Ez természetesen nem vonatkozik az egyértelműen illegális forrásból beszerzett operációs rendszerekre, így például azokra sem, amiket a felhasználók warez szerverekről töltöttek le.

A kezdeményezés kizárólag a Windows XP-re terjed ki, és egy felhasználó legfeljebb öt alkalommal kérheti a hamisított szoftverek cseréjét. A jogtiszta Windows XP ingyenesen jut el a célszemélyhez, egyedül a csomagolási és postaköltséget kell állni. Ugyancsak megkötés, hogy az akcióban csak a november 1. előtt vásárolt Windows XP Home és Professional szoftverek vesznek részt.

Alex Hilton, a Microsoft licencügyekért felelős menedzsere szerint a kalózszoftverek legjelentősebb mértékben az OEM (original equipment manufacturer, vagyis kizárólag új géphez kapható) szektorban terjednek. "Egyes példák, amiket a Közel-Keleten és Kelet-Európában láttunk, nagyon jó minőségűek. Ez az a szektor, amit helyre akarunk tenni" -- tudatta Hilton.

A terjesztők után kutatnak

Hozzátette, hogy nem fognak jogi lépéseket tenni azok ellen, akiknél kalózszoftvereket találnak -- egyedüli kivételt az esetleges terjesztők jelentik. "Nem az a célunk, hogy a magánszemélyeket jelentsünk fel, nekünk a forrásra van szükségünk" -- tudatta Hilton, és kiemelte, hogy ennek elbírálása csakis eseti alapon történhetne.

A Microsoft abban bízik, hogy lépésével közelebbi képet kap az Egyesült Királyságban burjánzó illegális szoftverkereskedelemről, azonban úgy tűnik, hogy a felhasználók még a Microsoftnál is érdekeltebbek ebben az ügyben. A nehézséget azonban az jelenti, hogy a legális Windows XP megszerzéséhez a felhasználóknak el kell küldeniük a vásárlást bizonyító számlát, és meg kell jelölniük egy aláírással ellátott hivatalos iratban, hogy hol szerezték be a kérdéses kalózszoftvert.

Az egyesült királyságbeli egyelőre 2004. december 31-ig tart. Az ott használt szoftverek közel 29 százalékáról feltételezhető, hogy illegális forrásból származik -- derül ki az IDC elemzéséből.

Igyenszoftver és kedvezmények az érdeklődőknek

Amikor a redmondi szoftveróriás elindította a Windows Genuine Advantage programot, hogy a felhasználók leellenőrizhessék operációs rendszerük tisztaságát, mindössze húszezer érdeklődőre számítottak -- ezzel szemben egy hónap alatt több mint nyolcszázezren voltak kíváncsiak saját szoftverük eredetére.

Csütörtökig nem járt semmiféle konkrét előnnyel a felhasználók számára, ha részt vettek a Microsoft Genuine Advantage programban, azonban mostantól a résztvevő személyek 390 dollár értékű szoftvert kapnak ajándékba, vagy választhatják azt, hogy más szoftvereket szereznek be az eredetinél kedvezőbb áron.

Míg korábban a Microsoft csak angol nyelvű szoftverekhez tette elérhetővé a Genuine Advantage kezdeményezést, most négy új nyelv támogatásáról született döntés. Ezentúl az egyszerűsített kínai (Szingapúr), a tradicionális kínai (Hong Kong), a norvég és a cseh nyelvű szoftverekre is kiterjed a program.

A Genuine Advantage programban történő részvételhez -- amit elsősorban otthoni felhasználók és kisvállalatok számára találtak ki -- el kell látogatni a Microsoft Download Center honlapra, ahonnan az eredeti Windows termékek igényelhetőek.

Ezt követően a felhasználótól megkérdezik, hogy szándékában áll-e meglévő operációs rendszerének eredetiségét megvizsgálni. Ezt a Windows újraaktiválásával ellenőrzik le, ami a számítógép hardverprofiljának segítségével, valamint egy 25 karakteres kódsor megadásával történik meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.