Szerző: Ady Krisztián

2004. november 24. 12:12

Húszezer játékost tiltott ki online rendszeréből a Half-Life 2-őt fejlesztő Valve

[HWSW] Hatalmas felháborodást keltett a Half-Life 2 akciójátékot fejlesztő Valve pár nappal ezelőtti lépése, melynek hazánkban is vannak érintettjei. A fejlesztőcég körülbelül húszezer regisztrált játékos hozzáférését tiltotta le online rendszeréhez, a Steamhez. A letiltott hozzáférések egyetlen dologban egyeztek: megpróbálták kijátszani a Valve védelmi rendszerét.

Az a bizonyos kulcs

A Valve saját, Steam terjesztési rendszerén keresztül is értékesíti a Half-Life 2 játékot, mely bárki számára szabadon letölthető titkosított formában az interneten keresztül. Játszani azonban csak akkor lehet, ha egy kupon vagy bankkártya segítségével -- esetleg egy legálisan vásárolt verzió kulcsának segítségével -- megvásároljuk a játékot.

A letöltött, tömörített állományokat természetesen titkosítva tárolja a Steam mindaddig, amíg meg nem vásároljuk a játékot, a titkosítás csak ezt követően oldódik fel. Ezeket a .gcf kiterjesztésű állományokat egy segédprogram segítségével viszont a feloldást követően ki lehet tömöríteni. Okos felhasználók összerakták a kettőt: ha valahogy rábírnánk a Steamet arra, hogy feloldja a titkosítást, hozzáférhetünk magához a játékhoz is.

A trükk

A megoldást maga a Steam kínálta fel, a rendszer ugyanis akkor sem zárja ki a felhasználókat a játékokból, ha nem tud csatlakozni a központi szerverre. Nem kellett tehát mást tenni, mint egy bizonyos hamis kulcs segítségével "megvásárolni" a játékot, majd amikor a Steam kommunikálni akart a központi szerverrel, ki kellett húzni a gépből a hálózati kábelt. A Steam nem tudott kommunikálni, de a játékot a kulcs hatására feloldotta -- a titkosítást eltávolította --, így már csak ki kellett tömöríteni a játékot egy külön könyvtárba.

Porszem a gépezetben

Egyvalamire azonban nem számítottak ezek az ügyeskedő játékosok: a Steam a következő, immáron sikeres csatlakozáskor beküldte ezt a bizonyos közkézen szereplő kulcsot a Valve rendszerébe. A cégnek már nem kellett mást tenni, csupán várni pár napot, s egy egyszerű lekérdezéssel generálni egy listát a rosszalkodó, a szoftverlicencet egyértelműen, bizonyítottan megszegő felhasználókról és azok fiókjairól.

A Valve a lista alapján rövid időn belül körülbelül húszezer játékos Steam-hozzáférését szüntette meg, így ezek a felhasználók nemcsak Steam azonosítójukat veszítették el, hanem az addig megvásárolt legális Valve játékaikat is, mint a Half-Life: Counter-Strike, vagy a Counter-Strike: Condition Zero. Sőt, akad olyan felhasználó is, aki az ügyeskedést követően -- annak sikertelensége miatt -- legálisan is megvette a Half-Life 2-őt, s most bizony annak is búcsút mondhat, mehet újabb példányért az üzletekbe.

A Half-Life 2 akciójáték itthon 9990 Ft-os áron vásárolható meg minden nagyobb számítógépes játékokat forgalmazó üzletben és a nagy szórakoztatóelektronikai üzletláncokban. A DVD-s tokban, 5 CD-lemezen megvásárolható csupasz verzió mellett decembertől elérhető lesz a valóban DVD-s Collectors Edition is, mely a Half-Life 2 és a Counter-Strike: Source mellett a Half-Life: Source játékot is tartalmazza majd egy kézikönyv, egy Half-Life 2 póló és egy díszdoboz mellett. A gyűjtőknek szánt változat lényegesen drágábban, 19990 forintért lesz megvásárolható itthon.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.