Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 19. 09:07

Szédületes adatbázis-kezelési sebességrekordot ért el az IBM

[News.com] Az IBM legújabb, csúcskategóriás UNIX-szervere, a Power5 processzorokra épülő eServer p5-595 a korábbi legjobb eredménynél mintegy háromszor jobban teljesített az online tranzakciókezelési sebességet mérő TPC-C tesztben.

A 16,7 millió dollárba kerülő tesztrendszer percenként 3,21 millió tranzakciót hajtott végre, míg a korábbi rekorder -- szintén IBM szerver -- alig több mint egymilliót. Érdekesség, hogy az eServer p5-595 ezzel az eredménnyel nemcsak a nem fürtözött rendszerek között vette át a vezetést, hanem az abszolút rekordot is megdöntötte. A szóban forgó rendszer összesen 64 processzort és 2048 gigabájt memóriát tartalmazott. Az operációs rendszer IBM AIX, az adatbázis-kezelő pedig IBM DB2 volt.

Egyes vélemények szerint a TPC-C teszt nem ad reális képet arról, hogy egy szerver hogyan teljesít éles környezetben, ugyanis a benchmark futtatása során a vállalatok a minél jobb eredmények elérése érdekében irreálisan nagy tárolókapacitást kapcsolnak a gépekhez. Mindazonáltal továbbra is a TPC-C a létező legjobb és széles körben használt teszt szerverekhez. Egyik alternatíva az "SAP Sales and Distribution" teszt, azonban ez csak az SAP vállalatirányítási alkalmazás futtatásakor várható teljesítményt mutatja meg, másrészt nem tartalmaz a rendszerek árára vonatkozó információkat.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 20:46

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.