Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 24. 12:29

Ideje újratárgyalni a szoftverek licencszerződését

[News.com] A hardverek területén végbemenő változások miatt a szoftverlicencek költsége akár 50 százalékkal is emelkedhet az elkövetkező évek alatt, amennyiben a felhasználók nem tárgyalják újra a szerződéseket -- véli a Gartner elemzőcég.

Két mag, kétszeres ár

A többmagos processzorok, a virtualizációs technológiák és a közműjellegű számítástechnikai modellek megjelenése elavulttá tehetik a jelenleg elterjedt szoftverárazási modelleket, amelyek gyakran a szoftvert futtató processzorok számától vagy a rendszer kapacitásától függően változnak. A küszöbön álló változások elsősorban a kis- és közepes vállalatokat érintik, amelyek nem tudnak elég erőteljes pozícióból tárgyalni a szoftvergyártókkal.

A Microsoft nemrégiben bejelentette, a kétmagos processzorokat licencdíjak szempontjából ugyanolyannak tekinti, mint az egymagos chipeket, a cég szerint a jelenleg bevett gyakorlat megtartása könnyen tervezhetővé teszi a birtoklási költségeket. A vállalati szoftverek piacán a Microsoft egyes riválisai eltérő árpolitákát folytatnak, az IBM és az Oracle például a kétmagos processzorok használata esetén kétszeres licencdíjat számít fel, az alkalmazásszerveréről ismert BEA Systems pedig másfélszeres szorzót alkalmaz. A Novell közölte, hogy a többmagos processzorokat licencelési szempontból egynek számítja, azonban később ez még változhat.

Ideje változtatni

A szoftveripar nem követi a hardverek változásait -- véli Andy Butler, a Gartner kutatási igazgatója. "Noha már vannak jelei annak, hogy egyes gyártók reagálnak a változásokra, összességében nem látszik, a szoftverszállítók hogyan alakítják át árazási stratégiájukat." Butler szerint az olyan nagy vállalati szoftvergyártókkal mint az Oracle vagy az IBM történt egyeztetések arról tanúskodnak, hogy a vállalatok meglehetősen rugalmatlanul kezelik az árkérdést.

A fentiek azt jelenthetik, hogy a vállalatoknak lényegesen többet kell fizetniük a szoftverekért mint eddig. Tipikus eset: egy kétmagos processzorból álló szerver esetén a szoftverlicenc díja kétszeresére növekszik, így a felhasználó gyakorlatilag elveszti a kétmagos felépítésből adódó előnyöket, ugyanannyit fizet a szoftverért, mintha egy kétszer annyi processzoros szerveren futtatná. A Gartner úgy véli, a szoftverárak kérdését minél hamarabb rendezni kell, és ezért a felhasználóknak már most tárgyalniuk kellene a gyártókkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról