:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. március 4. 09:06

Kedvezményes modemes internetcsomagok: versenyfutás az idővel

Akár száz százalékkal is drágulhat a modemes internetezőknek szánt átalánydíjas díjcsomagok ára idén június 30-tól. Mint emlékezetes, a távközlési és az internet-hozzáférés díját egyaránt magukban foglaló díjcsomagokra tavaly még az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nyújtott átlagosan 50 százalékos támogatást, ám ez a megállapodás csak 2003. december 31-ig élt. Azóta három távközlési szolgáltató úgy döntött: saját maga finanszírozza a félárú csomagokat, egy távközlési vállalat viszont az állami támogatás elmaradt összegével növelte a díjcsomagok árát: az eredmény száz százalékos áremelkedés lett.

[HWSW] Akár száz százalékkal is drágulhat a modemes internetezőknek szánt átalánydíjas díjcsomagok ára idén június 30-tól. Mint emlékezetes, a távközlési és az internet-hozzáférés díját egyaránt magukban foglaló díjcsomagokra tavaly még az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nyújtott átlagosan 50 százalékos támogatást, ám ez a megállapodás csak 2003. december 31-ig élt. Azóta három távközlési szolgáltató úgy döntött: saját maga finanszírozza a félárú csomagokat, egy távközlési vállalat viszont az állami támogatás elmaradt összegével növelte a díjcsomagok árát: az eredmény száz százalékos áremelkedés lett.

A leginkább csak 15, 40, 100 órásként ismert átalánydíjas csomagokat a kormány Európa Tervének részeként vezették be: 2003 márciusától a kormány anyagilag is támogatta az internet-hozzáférés és a távközlési díj egy csomagban való értékesítését, és a díjcsomagokban a távközlési költségekre hozzávetőleg 50 százalékos támogatást adott (a támogatás egyes csomagoknál jóval 50 százalék alatt maradt, míg más csomagoknál, más szolgáltatóknál efölötti arány is előfordult, nehéz pontos átlagot számolni). A csomagokat az internet- vagy a távközlési szolgáltatóknál lehetett előfizetni, az állami támogatás azonban csak 2003. december 31-ig élt. A támogatás eltörlése elvileg 62 000 felhasználót érinthet, legalábbis a Nemzeti Hírközlési Hatóság ennyi átalánydíjas modemes felhasználót tartott nyilván tavaly november utolsó napjaiban.

A távközlési szolgáltatók közül a Matáv, az Invitel és a Monortel januártól sem változtatott a díjcsomagok árán és ezek továbbra is előfizethetők maradtak, ám a szolgáltatók jelzése szerint csak június 30-ig tartják fent az immár maguk finanszírozta kedvezményes hozzáféréscsomagokat. A Hungarotel azonban az állami támogatás megszűnésével új áron kínálta a csomagokat, az áremelkedés mértéke pedig -- megegyezően az állami támogatás összegének kiesésével -- nemritkán a száz százalékot is elérte. A Hungarotel példája alapján félő, hogy a többi távközlési vállalatnál is hasonló mértékű áremelkedésre lehet majd számítani június 30. után.

Esztó Péter, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium távközlés szabályozási főosztályának helyettes vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az a korábbi támogatás hasznosnak bizonyult, mivel az internetpenetráció érezhetően növekedett, az internetpiac pedig remélhetőleg elérte azt a méretnagyságot, amelynek következtében már fajlagos költségcsökkenés is érezhető volt.

A csomagok támogatásának megszüntetésére azért került sor, mert a konstrukció nem volt technológiasemleges, tehát torzította a versenyt a szélessávú technológiák rovására, valamint nem rászorultsági alapon lehetett hozzájutni, holott az Európai Unió a Római szerződésben lefektetett elvei szerint állami támogatás csak rászorultság esetén adható.

A főosztályvezető-helyettes szerint azonban nyárig reális esélye van annak, hogy pusztán a liberalizált távközlési piacon kialakuló verseny révén csökkenjenek az árak. A minisztérium több modellt is kidolgozott az internet-hozzáférések árának csökkenése érdekében. Az árcsökkenés feltétele, hogy a távközlési szolgáltatók -- elsősorban a Matáv -- folyamatosan módosítsák referencia ajánlatukat, melyben már a költségalapú díjaknak kell megjelenniük. Erre idén már volt példa: év elején a Nemzeti Hírközlés Hivatal (NHH) tanácsa már elfogadta az előfizetői hurokra vonatkozó Matáv-árakat -- igaz, ez nem tette rögtön vonzóvá a távközlési vállalatok számára a szolgáltatót váltó ügyfelek hurokbérléssel való átvételét. Úgy tűnik a szolgáltatók inkább kiépítik saját hálózatukat, semmint a konkurenciától béreljék azt.

Nyárig még több ponton módosítania kell a Matávnak a referencia ajánlatát, ez pedig az árak csökkenését eredményezi -- állítja Esztó Péter. Hamarosan meg kell majd barátkoznunk a közvetítő szolgáltató fogalmával: ezek olyan távközlési szolgáltatók lesznek, melyek az adott hálózat tulajdonosától -- mint nagykereskedelmi szolgáltatótól -- vásárolják és értékesítik tovább az internetszolgáltatókon keresztül a különböző internet-hozzáférési lehetőségeket. Ez oly módon teremt versenyhelyzetet, hogy megszűnik az egy távközlési körzet - egy távközlési szolgáltató modell, így a nagykereskedelmi piacon is kialakulhat a szolgáltatók árversenye.

A modemes felhasználók számára jó hír, hogy az elektronikus hírközlési törvény értelmében a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak kötelező lesz nem csak percdíjas, hanem átalánydíjas hozzáféréscsomagokat is kialakítaniuk. Noha Esztó nem kívánt konkrét árat mondani, a tervek szerint ezeknek a csomagoknak a havidíja a korábbi, népszerű Mindenkinek csomag árára fog emlékeztetni, s nem csak a délutáni, éjszakai időben lehet majd internetezni, hanem az átalánydíjas időszak korlátlansága révén bármikor -- akár napközben is.

Szintén érdekes változás lesz, hogy a vezetékes telefonok ADSL alaphálózati szolgáltatóját is meg lehet majd választani. Ennek következtében előfordulhat, hogy egy Matáv területen lévő előfizető a telefonbeszélgetéseit a Matáv tarifáival bonyolítja, de ADSL-t már például Inviteltől kér, vagy attól az internetszolgáltatótól, amelyikkel az Invitel szerződést kötött -- vagy éppen fordítva.

A fenti, az IHM reményei szerint az előfizetőknél tényleges árcsökkenést eredményező változások bevezetése egyelőre versenyfutás az idővel. Az informatikai tárca szerint nyárig reálisan megtörténhet az új modellek bevezetése, ugyanakkor mindez függ attól is, hogy a távközlési szolgáltatók időben beadják-e az új referencia ajánlatukat, s azt az NHH tanácsa elfogadja-e, vagy módosításra visszaküldi a szolgáltatónak. A távközlési szolgáltatók közlése szerint egyelőre még az sem biztos, hogy az átalánydíjas csomagok valóban megszűnnek június 30-án: a Monortel nem is közölt dátumot a csomagok prolongálásának határideje kapcsán, csak jelezték: bizonytalan ideig folyik tovább az értékesítés. A Matáv képviselője reményét fejezte ki, hogy talán valamilyen új támogatási rendszer alakulhat ki addig, az Invitelnél azonban érdeklődésünkre azt mondták: nem látnak lehetőséget a drasztikus áremelés elkerülésére. Ha az IHM elképzelései beigazolódnak, akkor maga a versenyhelyzet kényszerítheti majd a szolgáltatókat a megfizethető árú csomagok bevezetésére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.