Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 12. 09:04

A várakozásoknak megfelelő eredményekkel zárta legutóbbi negyedévét az Oracle

Lawrence J. Ellison
Larry Ellison
Az Oracle tegnap délután, a tőzsde zárása után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit. A vállalat új szoftverlicencek értékesítéséből és karbantartásból, támogatásból származó bevétele egyaránt nőtt. A forgalom és a nyereség az elemzői várakozásoknak megfelelően alakult.

A február 29-én véget ért harmadik negyedévben az Oracle 2,5 milliárd dollár forgalomról és 635 millió dollár, azaz részvényenként 12 cent nyereségről számolt be. A First Call által megkérdezett szakértők 2,51 milliárd dollár bevételre és részvényenként 12 centes profitra számítottak. Egy évvel ezelőtt az Oracle 2,3 milliárd dollár bevételt és 571 millió dollár, azaz részvényenként 11 cent nyereséget ért el.

"Az célunk, hogy éves szinten 40 százalékos nyereséghányadot érjünk el és közelítünk ehhez a célhoz" -- mondta az elemzőknek rendezett telefonos konferencián Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója. "A történet egyik része a költségek kordában tartása. A másik része az üzletmenetünk átalakítása. A legnagyobb bevétel a licencmegújításokból származik és ez a leginkább nyereséges. Ez a leggyorsabban növekedő bevételi kategória is. A tanácsadási üzletágunk azért zsugorodik mert egyre egyszerűbb telepíteni és beállítani a szoftvereinket. Ez a legkisebb nyereséget hozó részleg. Egyszóval a kis hasznot hozó üzletág zsugorodik, a nagy hasznot hozó üzletág növekedik."

Az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel 12 százalékkal 847 millió dollárra nőtt, a licenckövetésből származó forgalom 17 százalékkal 1,2 milliárd dollárra emelkedett. A tanácsadási üzletág bevétele 547 millió dollárról 486 millió dollárra esett vissza.

Ellison felhívta a figyelmet az adatbáziskezelő értékesítéséből származó bevétel növekedésére, ami a harmadik negyedévben 16 száalékos volt. Az elnök-vezérigazgató szerint ennek hátterében a Real Applications Cluster (RAC) sikere áll. "A RAC igen gyorsan nyer teret az Oracle 10g adatbáziskezelőn. Ráadásul az eladások jó 25 százaléka Intel/Linux platformon történik." A RAC-eladások a negyedév során 86 százalékkal nőttek.

A köztesszoftverek esetében az Oracle 16 százalékkal növelte bevételét, az új alkalmazás-licencek eladásából származó bevétel azonban a tavalyi év azonos időszakához képest változatlan maradt, 140 millió dollárt tett ki. Larry Ellison szerint azonban Oracle piaci részesedést nyert az SAP és a PeopleSoft kárára. Jeff Henley pénzügyi igazgató elmondta, hogy az alkalmazás-üzletág nyereséges volt, azonban a nyereséghányad közel sem volt olyan magas mint a köztesszoftverek esetében.

A jelenleg is tartó negyedik negyedévre Henley 6-10 százalékos forgalomnövekedést és részvényenként 17-18 centes nyereséget vár. Egy évvel ezelőtt az Oracle negyedik negyedévében 2,83 milliárd dollár bevétel mellett 858 millió dollár, azaz részvényenként 16 cent profitot ért el. Henley várakozásai szerint az új licencek értékesítéséből származó forgalom éves szinten 5-15 százalékkal fog emelkedni.

Az Oracle részvényeinek árfolyama tegnap a tőzsdei kereskedés során 16 centtel 12,25 dollárra csökkent, a tőzsdezárás utáni kereskedésben pedig 12,17 dollárra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról