Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 17. 16:08:22

A Centrino kínai embargója nem lesz jelentős hatással sem az Intelre, sem a kínai piacra

Noha az Intel egy kínai rendelet értelmében júniustól nem értékesítheti az országban a Centrino alkatrészegyüttesre épülő noteszgépeket, a vállalatot, illetve a kínai vevőket aligha érinti majd érzékenyen a változás -- mutatnak rá notebook-gyártók.

Noha az Intel egy kínai rendelet értelmében júniustól nem értékesítheti az országban a Centrino alkatrészegyüttesre épülő noteszgépeket, a vállalatot, illetve a kínai vevőket aligha érinti majd érzékenyen a változás -- mutatnak rá notebook-gyártók.

Amint arról beszámoltunk, egy decemberben meghozott határozat szerint június 1-től kizárólag olyan vezeték nélküli kommunikációs eszközök forgalmazhatók Kínában, amelyek támogatják a Kínában kifejlesztett WAPI (Wired Authentication and Privacy Infrastructure) szabványt. Az Intel Centrino alkatrészcsaládban található vezeték nélküli hálózati vezérlők nem kompatibilisek ezzel a szabvánnyal.

Notebook-gyártók azonban rámutatnak, hogy az országban továbbra is forgalomba lehet majd hozni az i855 chipkészletre és Pentium M processzorra épülő készülékeket, azonban azokba nem az Intel, hanem más gyártók vezeték nélküli hálózati vezérlőjét építik be. Természetesen ezek a notebookok nem viselhetik az Intel Centrino logót, ugyanis azt csak azok kaphatják meg, amelyek Intel i855 chipkészletre, Pentium M processzorra és Intel vezeték nélküli hálózati vezérlőre épülnek.

Kínában tavaly összesen mintegy 1 millió notebookot értékesítettek, az idén várhatóan 1,5-1,8 millió készülék eladása várható. Ez a globális piacnak csak nagyon kis szelete, az IDC piackutató cég előrejelzése szerint az idén világszerte mintegy 180 millió PC talál gazdára és ezek 30,4 százaléka lesz notebook. Természetesen a hordozható gépek népszerűsége egyre növekedik, az IDC úgy véli, az összes eladott PC-n belül a notebookok aránya 2005-ben 33,8 százalék, 2006-ban 35,8 százalék, míg 2007-ben 37,3 százalék lesz.

A tajvani Benq már meg is kezdte az együttműködést a WAPI szabványt támogató gyártókkal és legkorábban a jövő hónapban piacra dobja új noteszgépét, amely eleget tesz a kínai előrírásoknak.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 23:55

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.