:

Szerző: Budai Péter

2004. március 26. 15:05

A Lucent kezdheti meg Irak telekommunikációs infrastruktúrájának építését

[InternetNews] A Lucent Technologies sikeresen megkötötte második szerződését Irak háború-tépázta telekommunikációs infrastruktúrájának újraépítésére. A munka azonnal megkezdődik, és magában foglalja a megsérült telefonrendszer helyreállítását, illetve új technológiák ráépítését is.

[InternetNews] A Lucent Technologies sikeresen megkötötte második szerződését Irak háború-tépázta telekommunikációs infrastruktúrájának újraépítésére. A munka azonnal megkezdődik, és magában foglalja a megsérült telefonrendszer helyreállítását, illetve új technológiák ráépítését is.

A teljes iraki államra kiterjedő projectet az Amerikai Védelmi Minisztérium kezdeményezte, és a Koalíciós Ellátó Hatóság felügyeli. A program 75 millió dollárral gazdálkodhat, amit az elkövetkezendő két év során használnának fel, de a kiegészítő szolgáltatásokkal együtt az építkezés időtartama az öt évet is elérheti.

A következő hálózati és IT technológiák kerülnek kiépítésre: kapcsolt telefonrendszerek, helyi és nemzetközi hálózatok, vállalati rendszerek és alkalmazások, Wi-Fi a nemzeti telefontársaságnak, és nyilvános biztonsági információs rendszerek, mint például az 122-es hívószámon elérhető segélyvonal.

"Sok tapasztalatunk van nagy és komplex hálózatok gyors felépítésében" -- állította Mary Ward, az amerikai vállalat szóvivője. Hozzátette, hogy cége kínai megoldásszállítókkal közösen dolgozott már vidéki területek telekommunikációs infrastruktúrájának fejlesztésén, és a 90-es évek folyamán ők építették ki Szaúd-Arábia egyik legjelentősebb vezeték nélküli hálózatát is.

A Lucent alvállalkozókként kapcsolatban áll a CH2M Hill, a DynCorp, a Lockheed Martin, a Booz Allen Hamilton és az AT&T Government Solutions cégekkel, akik az iraki újjáépítésben tevékenyen részt kívánnak venni. Rajtuk kívül a Lucent további amerikai és iraki kisvállalatokat fog megbízni egyes alfeladatok elvégzésével.

A Lucent több mint 25 év tapasztalattal rendelkezik a Közel-Keleten történő telekommunikációs munkálatok lebonyolításában, és jelentős erőforrásai állnak rendelkezésre a térségben. Ezen felül a cég már korábban is részt vett a háború utáni Irak újjáépítésében.

A vállalat augusztusban a Bechtel Nationalnak segített visszaállítani 240.000 bagdadi háztartás telefonvonalát egy 25 millió dolláros szerződés keretében. A Lucent 13 switchet, optikai adatszállítási technológiákat és hálózatkarbantartáshoz szükséges szolgáltatásokat tett elérhetővé az irakiak számára, valamint kiképezte őket a rendszerek üzemeltetésére.

A Védelmi Minisztérium nem tájékoztatott arról, hogy hányan pályáztak a felújítási munkálatok elvégzésére, és az sem ismert, hogy előnyt jelentett-e a Lucentnek a múlt év során, ugyanebben a térségben végzett tevékenysége. A Lucent legjelentősebb ellenfele az Alcatel, a Cisco Systems és a Nortel Networks.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.