Szerző: Bizó Dániel

2004. március 10. 13:58

Heves vita az informatika jelentőségéről

[Computerworld] A Computerworld által megrendezett Premier 100 IT Leaders Conference tegnapi nyitónapja végén heves vitára került sor az informatika jelentőségét, az üzleti sikerben betöltött szerepét illetően. A felek szenvedélyes összecsapása annyira magával ragadta a közönség figyelmét, hogy a tervezettnél fél órával később zárult a napi program.

[Computerworld] A Computerworld által megrendezett Premier 100 IT Leaders Conference tegnapi nyitónapja végén heves vitára került sor az informatika jelentőségét, az üzleti sikerben betöltött szerepét illetően. A felek szenvedélyes összecsapása annyira magával ragadta a közönség figyelmét, hogy a tervezettnél fél órával később zárult a napi program.

Nicholas G. Carr, a Harvard Business Review egyik volt szerkesztője egy korábbi publikációjára -- IT Doesn't matter -- hivatkozva kifejtette azon nézetét, miszerint az informatika alkalmazása napjainkra oly' mértékben vált általánossá -- a telefonhoz, elektromossághoz vagy a motorizált logisztikához hasonlóan -- az egymással versengő vállalatok körében, hogy többé már nem juttat versenyelőnyhöz. Véleménye szerint az informatika mára nem csak közönségessé lett, hanem az újítások is rendkívül könnyen másolhatóvá váltak, ezért az IT elvesztette stratégiai jelentőségét.

Ezen okok miatt az informatika szerepe körül túl nagy a felhajtás, a vállalatok túlköltekezik magukat és túl sok erőforrást fordítanak az informatikai megoldások kivitelezésére -- véli Carr. Az üzleti élet szereplőinek többé nem úttörőként, hanem követőként kellene fellépnie az informatika területén, minél jobban visszafogva a kockázatokat és a költségeket.

Carr vitapartnere, Bob Metcalfe, az Ethernet feltalálója és a bostoni Polaris Venture egyik elöljárója hevesen támadta Carrt kijelentéseiért. "Oly' sokan cáfolták már meg Carrt előttem, hogy úgy érzem magam, mint Elizabeth Taylor kilencedik férje. Tudom, mit kell tennem, de hogyan tehetném érdekessé?"

Metcalfe válaszként felhozta azt az IDG által publikált kutatást, mely alapján 2003-ban világszerte 1800 milliárd dollárt költöttek informatikára. Hozzátette, hogy a vállalati vezetők idejük ötödében informatikai kérdésekkel foglalkoznak, és 58 százalékuk állítja, hogy az informatika jelentősége tovább növekszik, míg csak 2 százalék gondolja úgy, hogy csökken.

Meglátása szerint az informatikai vezetők az innovációs gépezet névtelen hősei. "Ha Carr tanácsát követnénk, hogyan fognak az új technológiák piacokra lelni és tökéletesedni? Ki fog kísérleti terepet nyújtani?" Végezetül hozzátette, hogy szerinte Carr nem csak téved, de veszélyes is. Ha a nézeteit nem cáfolnák meg újra és újra, akkor most 286-osok előtt ülve használnák a WordPerfectet, és az amerikai találékonyságot már csírájában elfojtanák.

Miután az előadók kifejtették nézeteiket, a közönség soraiból érkezett kérdések és megjegyzések főként Carrhoz szóltak. Többen az Amazont, a Wal-Martot és a eBayt hozták fel bizonyítékul ahhoz, hogy hosszútávon is tartós versenyelőnyre lehet szert tenni informatikai megoldásokkal. Más azt kérdezte, hogy ha az IT teljesen közönséges üzleti tényezővé vált, akkor mivel magyarázható a hatalmas számú változata annak sikeres alkalmazásában. Egy jelenlévő megjegyezte, hogy ha Carrnak részben mégis igaza van, akkor is folyamatosan versenyezni kell a többiekkel az újabb és újabb technológiák átültetésében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról