Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 10. 12:52:03

Kiszorulhatnak Kínából az Intel egyes termékei

[WSJ] Az Intel arról értesítette a számítógép-gyártókat, hogy június 1-ig valószínűleg nem tud megfelelni egy kínai kormányzati előírásnak és ezért a nevezett dátum után nem forgalmazhatja Centrino termékeit az országban. A félvezetőgyártó szóvivője szerint közösen dolgoznak a kínai kormányzattal a probléma megoldásán.

[WSJ] Az Intel arról értesítette a számítógép-gyártókat, hogy június 1-ig valószínűleg nem tud megfelelni egy kínai kormányzati előírásnak és ezért a nevezett dátum után nem forgalmazhatja Centrino termékeit az országban. A félvezetőgyártó szóvivője szerint közösen dolgoznak a kínai kormányzattal a probléma megoldásán.

A gondot az okozza, hogy egy decemberben meghozott határozat szerint június 1-től kizárólag olyan vezeték nélküli kommunikációs eszközök forgalmazhatók Kínában, amelyek támogatnak egy Kínában kifejlesztett adattikosítási eljárást. A határozat indoklása szerint ennek nemzetbiztonsági okai vannak.

Az elektronikai cégek tiltakoztak az új szabály ellen. Befolyásos amerikai politikusok -- köztük Colin Powell, Don Evans és Robert Zoellick -- levelet írtak a kínai vezetőkhöz, amelyben rámutattak, hogy a decemberi döntés összeférhetetlen az ázsiai ország Világkereskedelmi Szövetségben vállalt kötelezettségeivel és "jelentős akadályokat gördít mind a helyi, mind a külföldi gyártók elé".

Az Intel szóvivője szerint a vállalat december óta tanulmányozza, hogy a kínai szabvány szerinti titkosítási metódust hogyan építheti be a termékeibe. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy interoperábilitási és szoftvertámogatási problémák miatt a feladatot lehetetlen megoldni. "Egyelőre nem találtunk olyan utat, ami egyaránt megfelel az Intel minőségi követelményeinek és a Kínai Népköztársaság előírásainak" -- mondta a cég képviselője. Az Intel ezért megkezdte a kínai PC-gyártók értesítését, hogy azok időben változtatni tudjanak termékterveiken.

Amennyiben az Intel nem talál megoldást és Kínában érvényben marad a jelenlegi szabályozás, a Centrino alkatrészcsaládra épülő noteszgépek el fognak tűnni a Kínai piacról. Ez azért lehet fájdalmas az Intel számára, mert a vezeték nélküli hálózati vezérlőt is tartalmazó Centrino alkatrészcsoport az Intel legújabb slágerterméke, Kína pedig a világ leggyorsabban növekedő informatikai piaca. Természetesen a félvezetőgyártó továbbra is forgalmazhatja processzorait és bizonyos chipkészleteit.

Kínában a PC-eladások tavaly 10,4 százalékkal növekedtek. A világ legnépesebb országában értékesített személyi számítógépek tették ki a teljes ázsiai térség forgalmának felét -- jelentette be a Gartner piackutató vállalat. Kínában 2003-ban 13,3 millió PC talált gazdára, ami a régióban értékesített összes PC 44,7 százalékra. A világ legnépesebb országa immáron a másodok legnagyobb PC-piac az Egyesült Államok után és Japán előtt.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 00:18

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.