Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Steve Ballmer személyesen az EU versenyügyi biztosával tárgyalt a Microsoft ellen indított eljárás rendezéséről

Bodnár Ádám, 2004. március 17. 15:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

hirdetés
Mario Monti
Mario Monti
A Microsoft elnök-vezérigazgatója kedden személyen találkozott az Európai Unió legfőbb versenyügyi biztosával annak érdekében, hogy megállapodásra jusson a vállalat ellen indított trösztellenes eljárásban. Steve Ballmer és Mario Monti a megbeszélés tartalmáról semmiféle részletet nem hozott nyilvánosságra, csupán annyit tudattak a sajtó képviselőivel, hogy tárgyalásokat folytatnak az eljárás rendezésével kapcsolatban.

Amint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság munkájában résztvevő munkatársak egyöntetűen helyben hagyták a Bizottság előzetes állásfoglalását, amely szerint a Microsoft visszaélt piaci pozíciójával, ezért büntetést kell rá kiszabni és kötelezni kell arra, hogy a Windows operációs rendszert a Windows Media Player szoftver nélkül is értékesítse. A végleges döntést március 24-én teszik közzé.

Amennyiben Ballmer, valamint a Microsoft vezető jogásza, Brad Smith sikerrel járnak, az Európai Bizottság megszünteti az eljárást a vállalat ellen. Erre már korábban kétszer is volt példa, az Európai Bizottság először 1994-ben, később 1997-ben állapodott meg a Microsofttal.

Monti rendkívül nehéz helyzetben van: amennyiben megállapodik a Microsofttal, rendkívül sok munkától kíméli meg az európai bíróságokat, amelyek az utóbbi évek során hivatalának számos, túl szigorúnak vélt döntését vizsgálták felül és változtatták meg. A Microsofttal kötött korábbi megállapodások azonban túl enyhék voltak és a redmondi cég továbbra is olyan üzletpolitikát folytatott, amely újabb versenyjogi eljárásokat vont maga után.

Amennyiben Monti elutasítja a Microsoft megállapodási törekvéseit, a Bizottság egy precedensértékű ítéletet hozhat, amely megkönnyítené a vállalat ellen indított későbbi eljárásokat. Azonban a Microsoft megfellebbezheti az ítéletet és a további tárgyalások, egyezkedések évekig is eltarthatnak.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.