:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. március 11. 18:05

Nem tudni, lesz-e pannonos térerő holnap Szentendrén

A szentendrei polgármesteri hivatal szerint ugyan építési engedély nélkül állította fel antennáját a Pannon GSM Szentendrén, ám ettől még maradhatna a bázisállomás. A hivatal nem kötelezte bontásra -- pláne kikapcsolásra -- a szolgáltatót, ez utóbbihoz nem is lenne joga. A Pannon szerint ugyanakkor kaptak olyan határozatot, miszerint az antenna működését azonnal fel kell függeszteni -- ám a sajtóosztály szerint van remény, hogy megegyeznek holnap délelőttig a polgármesteri hivatallal.

[HWSW] A szentendrei polgármesteri hivatal szerint ugyan építési engedély nélkül állította fel antennáját a Pannon GSM Szentendrén, ám ettől még maradhatna a bázisállomás. A hivatal nem kötelezte bontásra -- pláne kikapcsolásra -- a szolgáltatót, ez utóbbihoz nem is lenne joga. A Pannon szerint ugyanakkor kaptak olyan határozatot, miszerint az antenna működését azonnal fel kell függeszteni -- ám a sajtóosztály szerint van remény, hogy megegyeznek holnap délelőttig a polgármesteri hivatallal.

Az ellentmondásos helyzet ma délben került először nyilvánosságra, mikor a Pannon GSM SMS-ben tudatta mintegy négyezer szentendrei ügyfelével, hogy a polgármesteri hivatal utasítására le kell kapcsolnia egy bázisállomását március 12-én délelőtt 11 órakor. A Pannon szerint birtokukban van egy határozat, melyet a Szentendrei Polgármesteri Hivatal adott ki, s az -- egyébként engedély nélkül épült -- antenna üzemeltetésének azonnali beszüntetésére szólítja fel a szolgáltatót.

Ilyen határozatról azonban sem a szentendrei alpolgármester, sem a jegyző nem számolt be munkatársunknak, szerintük csak egy engedély nélkül épült antenna fennmaradási engedélye elbírálásának időszakában lévő ügyről van szó, amivel kapcsolatban még nem született határozat. A hivatal arra vár, hogy a szolgáltató igazolást szerezzen arról, hogy a bázisállomás nem bocsát ki a környezetre káros sugárzást. Ha ez az igazolás megérkezik, a Pannon immár jogszerűen üzemeltetheti tovább a bázisállomást.

A hivatal egy mai levelében szólította fel a mobilvállalatot, hogy ne próbálja meg a felelősséget másra hárítani, hiszen a szolgáltató volt az, amelyik nem tartotta be a hatósági eljárás rendjét, és nem is tettek meg mindent a rendelkezésre álló több mint egy év alatt, hogy a problémát orvosolják.

A Pannon ugyanakkor úgy tájékoztatta lapunkat: a hivatal volt az, amelyik egy határozatában azonnali hatállyal utasította a szolgáltatót, hogy az antennát ne működtessék tovább. Úgy tűnik az ellentmondások ellenére ma estére sikerült megegyezésre jutnia a szolgáltatónak a hivatallal, így holnap mégsem kapcsolják le az antennát. Mindenesetre a Pannon arra törekszik, hogy ha mégis megszűnne a szolgáltatás Szentendre egyes városrészeiben, akkor is mihamarabb visszaállítsák a korábbi rendet.

Ha holnap megszűnne a térerő, az előfizetők nem sokat tehetnek: mivel hazánkban nincs belföldi roaming megállapodás a szolgáltatók között, hiába látja a pannonos ügyfél a készülékén, a Westel vagy a Vodafone hálózatát, azon keresztül nem tud telefonálni. A Nemzeti Hírközlési Hivatal is csak akkor avatkozik be az ügybe, ha valamelyik előfizető panaszt tesz, hogy nem tud telefonálni: ugyanis az antennák telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatos hatósági eljárás az önkormányzatok hatásköre, nem az NHH-é.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.