Szerző: Ady Krisztián

2004. március 08. 13:52:45

A Nokia szerint jóval gazdaságosabban üzemeltethetők a harmadik generációs mobilhálózatok

Mike Wang, a Nokia tajvani vezérigazgatója szerint a harmadik generációs mobilhálózatok működtetése jelentősen költséhatékonyabb, mint a korábbi második generációs GSM-hálózatoké, vagy a két és feledik generációs GSM/GPRS mobilhálózatoké. A költségmegtakarítás egyértelműen a fejlettebb WCDMA (Wideband Code-Division Multiple Access technológiának köszönhető.

Mike Wang, a Nokia tajvani vezérigazgatója szerint a harmadik generációs mobilhálózatok működtetése jelentősen költséhatékonyabb, mint a korábbi második generációs GSM-hálózatoké, vagy a "két és feledik" generációs GSM/GPRS mobilhálózatoké. A költségmegtakarítás egyértelműen a fejlettebb WCDMA (Wideband Code-Division Multiple Access" technológiának köszönhető.

A harmadik generációs WCDMA technológia a GSM megoldásokhoz képest jelentősen nagyobb, akár 384 kbit/s sebességet nyújthat a végpontokon, miközben a megnövekedett sebességű hálózathoz kevesebb berendezést kell használni. A harmadik generációs mobilhálózat akár 50 százalék megtakarítást is jelenthet a hangátviteli, valamint 60 százalékkal kisebb költséget az adatátviteli szolgáltatások nyújtása során.

A harmadik generációs termékek -- és hálózatok -- rohamos terjedésével a mobilszolgáltatók a bevételek növekedésére számíthatnak a Nokia tajvani vezérigazgatója szerint. Wang közölte, hogy az egyre népszerűbb multimédiás szolgáltatás, az MMS mozgatórugója lehet a hasonló szolgáltatások, például streaming -- online, valós időben közvetített -- videó, online játék és MP3-letöltési szolgáltatások bevezetéséhez.

A Nokia kutatásai szerint 2007-re a harmadik generációs hálózatok hangalapú bevételei az összebevételek 68 százalékát adják majd, míg az adatalapú szolgáltatások már a bevételek 32 százalékát is kitehetik.

a címlapról