Szerző: Bizó Dániel

2004. március 1. 16:14

Újabb antitröszt eljárás a Microsoft ellen, immár Japánban is

[The Washington Times] Múlt hét csütörtökön a japán versenyfelügyelet emberei jelentek meg a Microsoft tokiói székhelyén, olyan licencszerződések után kutatva, melyek a gyanú szerint megsérthették az ország monopólium-ellenes törvényét.

[The Washington Times] Múlt hét csütörtökön a japán versenyfelügyelet emberei jelentek meg a Microsoft tokiói székhelyén, olyan licencszerződések után kutatva, melyek a gyanú szerint megsérthették az ország monopólium-ellenes törvényét.

A felügyelet egyik hivatalnokának elmondása alapján a vizsgálat célja kideríteni, hogy a Windows licencelési gyakorlata tisztességtelenül korlátozta-e az operációs rendszerek fejlesztésében és használatában folyó versenyt. A szoftvergyártó japán részlege szóvivőjének állítása szerint a cég a vizsgálat során együttműködik a hivatallal, viszont a világszerte alkalmazott szerződések megítélésük szerint megfelelnek a törvényi előírásoknak.

A vállalat álláspontja szerint a vizsgálat a szerződésekben található bizonyos kitételeket veszi górcső alá, melyek az OEM-ekre vonatkoznak. A szóvivő elmondása szerint ezzel rengeteg szabadalmi pernek veszik elejét. Hozzátette, hogy a Microsoft beleegyezett a kérdéses részek eltávolításába, mely lépés része egy nyitottabb licencelési és szabadalom-kezelési gyakorlat megvalósításának.

Egy nevének elhallgatását kérő japán szakértő szerint nem valószínű, hogy a hatóságok pénzbírságot szabnának ki, vagy büntetőjogi eljárást kezdeményezzenek, hacsak nem derül fény bizonyos iparági szereplők esetleges összejátszására vagy árkartellek létére.

1998-ban a japán versenyt felügyelő szabályzótestület megtiltotta a Microsoftnak, hogy különböző termékeit egyben árusítsa. A cég akkor eleget tett a határozatnak.

A világ legnagyobb szoftvergyártója ellen -- melynek Windows operációs rendszerei a PC-k több, mint 90 százalékán vannak telepítve -- az utóbbi években mind az Egyesült Államokban, mind Európában indult antitröszt eljárás, mivel többször felmerült, hogy a cég piaci dominanciájával visszaélve korlátozza a versenyt és tisztességtelen eszközökkel lép fel versenytársai ellen. Azonban a hatóságok erőtlen fellépése és a Microsoft hatékony érdekvédelme miatt eddig egyik vizsgálat eredményének sem volt lényeges hatása a vállalat működésére és piaci pozíciójára, bár már felmerült a vállalat feldarabolásának lehetősége is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról