Szerző: Bizó Dániel

2004. március 17. 16:33

Informatikai robbanás várható az EU-csatlakozás után

[Contractor UK] A Gartner piackutató vállalat szerint az Európai Unió május 1-i bővítése hatalmas kihatással lesz az öreg kontinens, de az egész világ informatikai iparára is.

[Contractor UK] A Gartner piackutató vállalat szerint az Európai Unió május 1-i bővítése hatalmas kihatással lesz az öreg kontinens, de az egész világ informatikai iparára is.

A tíz csatlakozó kelet-európai ország -- Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia -- informatikai piaca az előrejelzések alapján háromszor akkora ütemben fog bővülni 2007-ig, mint a nyugat-európai térségé. A növekedés ellenére a jelenlegi kevesebb mint 8 százalékos helyett még így is csak a teljes uniós piac 10 százalékát fogják kitenni az új tagországok, amennyiben képesek élni az uniós pénzügyi támogatásokkal.

Andrea Di Maio, a Gartner kutatásokért felelős alelnöke elmondta, hogy az EU központi pénzügyi forrásai nagy hatással lehetnek a csatlakozók gazdaságára is. A gyártók, beszállítók és a felhasználók közös fellépéssel komoly forrásokhoz juthatnak, melyek segítségével csökkenthetik beszerzéseik költségét. Hozzátette, hogy azoknak a beszállítóknak, amelyek még nem készültek fel a csatlakozás hatásaira, azonnal lépniük kell.

A bővítésre váró kelet-európai országok informatikai fejlettsége nagy szóródást mutat. Észtország és Szlovénia sok tekintetben egy szinten van, ha ugyan nem fejlettebb, mint egynéhány jelenlegi EU-tag. Lengyelországnak és Magyarországnak fel kell zárkóznia a keleti társakhoz, azonban a közelmúltban már lefektették a megfelelő informatikai szakértelem előállításához szükséges alapokat, mely további növekedést fog biztosítani.

A Gartner szerint a legnagyobb növekedést a szoftverek fogják produkálni, ezen belül a piackutató cég két területet nevezett meg. Az első az alapvető vállalati pénzügyi rendszereké lesz, melyek beszerzését az uniós vállalatvezetési előírásoknak való megfelelés fogja mozgatni. A másik terület várhatóan az ügyfélkapcsolati -- CRM -- szoftvermegoldások bevezetése lesz azon vállalatok körében, melyek már alkalmaznak valamilyen vállalatirányítási rendszert.

A hardver-eladások bővülése szintén magasabb lesz az uniós átlagnál, főleg az elavult berendezések cseréje okán. Erősödni fog a távközléssel kapcsolatos költekezés és a vállalati hálózatok kiépítésébe ölt befektetések mértéke, ahogyan az üzleti és magáncélú szélessávú internethozzáférések kiépítése is gyorsulni fog, köszönhetően a jelenleg alacsony penetrációnak.

Az informatika általános fejlettségével párhuzamosan a csatlakozó országok várhatóan rohamosan fognak a nyílt forráskódú szoftverek felé fordulni, elsősorban azok alacsony beszerzési költsége miatt, azonban később erre alapozhatják saját hazai informatikai szakképzésüket is.

További hatásként várható, hogy a nyugat-európia országok vállalatai kiszervezzék és keletre helyezzék informatikai tevékenységük egy részét, az ottani alacsonyabb költségszínvonal hatására.

A szoftvergyártók számára Csehország, Lengyelország és Magyarország lesznek a legvonzóbb célpontok. Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb akadályt a kalózkodás, a fejletlen informatikai infrastruktúra és a vevők erősen korlátozott pénzügyi lehetőségei fogják jelenteni.

A mobilitás növekedésével egyre több informatikus adhatja el tudását nyugaton, ami a hazai szakképzett munkaerő hiányához vezethetne, azonban a legtöbb tagországban jó néhány évig korlátozva lesz a belépő országok állampolgárainak munkavállalása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról