Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Növekedett a merevlemezes adattárolási berendezések piaca

Bodnár Ádám, 2004. március 05. 10:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A külső merevlemezes adattároló berendezések globális forgalma tavaly 5,7 százalékkal 12,9 milliárd dollárra emelkedett, az idén pedig 7,9 százalékos további növekedés várható -- derül ki a Gartner által közzétett adatokból.

hirdetés
A külső merevlemezes adattároló berendezések globális forgalma tavaly 5,7 százalékkal 12,9 milliárd dollárra emelkedett, az idén pedig 7,9 százalékos további növekedés várható -- derül ki a Gartner által közzétett adatokból.

A gyártók számára nem csak a növekedő forgalom jelent jó hírt, hanem az is, hogy a Gartner adatai szerint az ár/kapacitás arány csökkenése lassul. A piackutató cég azt találta, hogy tavaly a megabyte-onként számított ár 30-35 százalékkal csökkent, a korábbi években azonban 40-50 százalék körüli visszaesés volt tapasztalható.

A tárolóeszközök forgalmának fellendüléséhez egyfelől hozzájárult a gazdasági körülmények stabilizálódása, azonban -- elsősorban az Egyesült Államokban -- bizonyos törvényi szabályozások miatt szükségessé vált régebbi adatok megőrzésére, ami érezhetően növelte az adattárolási berendezések iránti keresletet. A Credit Suisse First Boston által megkérdezett informatikai vezetők 77 százaléka állította, hogy 2004-ben bizonyos törvényi szabályozások miatt kell többet fordítania új eszközök beszerzésére. A legtöbbször említett terület az adattárolás és adatmentés volt.

A Gartner adatai szerint 2003-ban a merevlemezes adattárolási eszközök legnagyobb gyártója az EMC volt, a cég 20,6 százalékos részesedést ért el. A második helyezett HP-t (18,6%) az IBM (13,1%) követte, a negyedik helyen a Hitachi (8,3%), az ötödiken a Sun Microsystems (6,8%) végzett. Az EMC és a HP növelte piaci befolyását, az IBM, a Hitachi és a Sun azonban csökkenő piaci részesedéssel kellett szembenézzen.

A hatodik helyet a Dell szerezte meg, a cég 44 százalékkal növelte bevételét és 4,9 százalékos piaci részesedésrt szerzett. A Dell az EMC beredezéseit értékesíti, a Dell által eladott eszközök forgalma nem számít bele az EMC eredményeibe. A Sun és a HP részben a Hitachi termékeit árusítja, ezek nem számítanak bele a Hitachi eladásaiba.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.