:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. március 30. 16:50

Csütörtökön kezdődik a mobil számhordozás első szakasza

Április 1-től nyitja regisztrációs honlapját a Pannon GSM és a Westel (a Vodafone-é már ma is működik), ahol a szolgáltatót váltó ügyfelek megadhatják adataikat. A Vodafone-nál az is regisztrálhat, aki egyelőre csak bővebb információt kérne, az adatok megadásával nem kell kötelezettséget vállalni.

[HWSW] Április 1-től nyitja regisztrációs honlapját a Pannon GSM és a Westel (a Vodafone-é már ma is működik), ahol a szolgáltatót váltó ügyfelek megadhatják adataikat. A Vodafone-nál az is regisztrálhat, aki egyelőre csak bővebb információt kérne, az adatok megadásával nem kell kötelezettséget vállalni.

Noha csak május 1-től él a mobil számhordozás lehetősége, egy hónappal korábban már lehetőségük van a szolgáltatók weboldalán (a Pannonnál és a Vodafone-nál SMS-ben is) regisztrálniuk magukat azoknak, akik foglalkoznak a szolgáltatóváltás gondolatával. A regisztrációt a Westel és a Pannon azoknak ajánlja, akik már döntöttek, a Vodafone-nál azok is regisztrálhatnak, akik csak érdeklődnek, vagy éppenséggel a piros szolgáltatót hagynák el.

Noha elvileg a számhordozás több mint nyolcmillió SIM-kártya tulajdonost érint, váltani csak jóval kevesebbeknek lesz lehetőségük. Mindenekelőtt csak azok gondolkodhatnak régi számban és új szolgáltatóban, akiknek nincs lejárt számlatartozásuk. Akik korábban elkötelezték magukat szolgáltatójuknál egy olcsóbb készülékért, vagy a részletfizetési kedvezményért, kénytelenek kivárni a hűségszerződés lejártát, vagy kifizetni a kedvezményes és a tényleges ár közti különbséget -- ez a konstrukció függvényében akár több tízezer forint is lehet.

Az el nem kötelezett ügyfeleknek is érdemes átgondolniuk készülékük működni fog-e az új hálózaton, a kártyafüggő mobil ketyeréket ugyanis szintén ki kell kódolni -- ez hivatalos helyen akár tízezres nagyságrendű tétel is lehet, nem hivatalosan pár ezer forint. Kérdéses még a SIM-kártyán őrzött nevek és telefonszámok sorsa: mivel a számhordozók új kártyát kapnak, a telefonkönyvet le kell menteni: az adatkábel, mellyel számítógépre menthetők majd az új kártyára visszatölthetők a nevek és számok, készüléktől függően néhány ezer forint lehet.

Jó hír viszont, hogy magáért a számhordozásért nem kell fizetni: bár a szolgáltatók egymás közt fizetnek az átvételért, ezt az összeget egyelőre úgy tűnik nem hárítják át leendő ügyfeleikre. Szintén kedvező változásnak tűnik, hogy az elhagyni kívánt szolgáltatónkkal kötött szerződés szerinti státuszunk nem jelent kötelezettséget az új helyen: ha korábban havidíjas előfizetők voltunk, az új szolgáltató fogad minket pre-paid (feltöltő-) kártyás ügyfélként is.

Maga a számhordozási eljárás két-három hetet vesz igénybe. Ez idő alatt a két szolgáltató egyeztet egymással, s a Vodafone honlapján talált ígéret szerint elérhető marad a költöző ügyfél, leszámítva az új szolgáltatóhoz való tényleges átkapcsolás előtti négy órát. Ez alatt a négy óra alatt sem hívni nem lehet, sem a költöző ügyfelet nem érhetik el. Utána -- az újonnan kapott SIM-kártyával -- már háborítatlanul használhatjuk régi számunkat az új szolgáltató hálózatán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.