Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 16. 09:38

A Samsung szerint hiány alakulhat ki a DRAM-chipek piacán

A Samsung Electronics szerint hamarosan hiány várható a DRAM-chipek piacán, mivel a vállalat kapacitásának egyre nagyobb hányadát köti le a flash memóriák gyártása.

A Samsung Electronics szerint hamarosan hiány várható a DRAM-chipek piacán, mivel a vállalat kapacitásának egyre nagyobb hányadát köti le a flash memóriák gyártása.

A nagy memóriagyártók az utóbbi időben sorra léptek be a flash memóriák piacára, mivel ezeket a termékeket magasabb áron lehet értékesíteni, így gyártásuk lényegesen jövedelmezőbb, mint a DRAM-chipeké. A Samsung szerint a vállalatok az idén végre megkezdik PC-ik lecserélését, a második félév során pedig a fogyasztói kereslet is fellendül, ezért ebben az időben várhatóan hiány alakul ki a DRAM-piacon.

A 256 megabites DDR SDRAM chipek ára pénteken az azonnali piacon darabonként 4,53 dollár volt -- derül ki a DRAMeXchange.com adataiból. Elemzők szerint az év második felében az ár akár 5 dollárig is növekedhet, azonban ez nem jelent lényeges változást a tavalyi év azonos időszakához képest.

"A második félév során a kínálat várhatóan kicsit szűkös lesz, mivel a memóriagyártók kapacitásuk egyre nagyobb részét köti le a flash" -- mondta Chin Yeong-hoon, a Daishin Securities elemzője. Chin szerint a Samsung teljes memóriagyártó kapacitásának hamarosan már csak 60 százalékát teszik ki a DRAM-chipek, ez az arány két éve még 80 százalék felett volt.

A digitális kamerák, MP3-lejátszók, mobiltelefonok és más, flash memóriát tartalmazó eszközök iránti kereslet az utóbbi időben olyan gyorsan növekedett, hogy a gyártók nem tudnak lépést tartani. A Samsung is csak a megrendelések 60-70 százalékát képes teljesíteni -- mondta Chin.

A Samsung a világ legnagyobb DRAM-gyártója, tavaly a vállalat piaci részesedése 28,6 százalék volt -- derül ki az iSuppli piackutató cég adataiból. A Samsungot a rangsorban a Micron, az Infineon, a Hynix és a Nanya követte. Az idei év során az Infineon és a Hynix is bejelentette, hogy belép a flash memóriák piacára, amely az idén 39 százalékkal 15,70 milliárd dollárra növekszik. Tavaly a piac 43,5 százalékkal lendült fel.

2003-ban a flash memóriák első számú gyártója szintén a Samsung volt, a cég 2,2 milliárd dolláros forgalmat és 19,5 százalékos piaci részesedést ért el. A Samsungot az AMD és a Fujitsu vegyesvállalata követte, a harmadik helyet a Toshiba szerezte meg, a japán cég. Az Intel forgalma piaci részesedése a negyedik helyre volt elég, az ötödik helyet a Sharp szerezte meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról