Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Meghalt George Pake, a legendás Palo Alto Research Center alapítója

Bodnár Ádám, 2004. március 11. 16:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

hirdetés
George Pake
George Pake
[CNET] Hosszú betegség után elhunyt George Pake, a Xerox legendás Palo Alto Reserach Center (PARC) intézetének alapítója és egykori vezetője. A 80 éves tudóst felesége és négy gyermeke gyászolja.

A kaliforniai Palo Alto Research Center 1970-ben jött létre és Pake 1978-ig állt az intézmény élén, ezután 1986-ig a Xerox fejlesztési igazgatója lett. A legendás kaliforniai kutatóközpontban olyan újdonságok láttak napvilágot, mint a lézernyomtatás, az Ethernet, a grafikus felhasználói felület, az egér, vagy a kliens-szerver modell.

Noha a PARC története szorosan összefügg a Szilícium-völgy és az ott található informatikai cégek történetével, a Xerox számos más helyet vizsgált meg a kutatóközpont lehetséges helyszínéül. Amennyiben a vállalat máshová vitte volna a PARC-ot, valószínűleg az egész Szilícium-völgy és számos cég -- HP, Apple, Intel, AMD, Sun -- története másképp alakult volna.

A Palo Alto Research Centerben végzett munkája mellett Pake a Harvard egyetemen is maradandót alkotott, doktori disszertációjának témája alapján fejlesztették ki később a mágneses rezonancia elvén alapuló képalkotást (MRI), amelyet az orvostudományban széles körben használnak.

Pake 1986-ban ment nyugdíjba a Xeroxtól és megalapította az Institute for Research on Learning intézetet, amely a matematika és a fizika tanításának módszereivel foglalkozott. A tudóst munkássága elismeréseként 1987-ben kitüntette Ronald Reagan, az Egyesült Államok akkori elnöke.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.