:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 30. 16:39

Európai fájlcserélőket fognak perbe a lemezkiadók

Összesen 247 fájlcserélő internetezőt fog perbe a lemezkiadók nemzetközi szövetsége (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI). Az IFPI dán, német, olasz és kanadai felhasználók ellen indított polgári peres eljárást.

Összesen 247 fájlcserélő internetezőt fog perbe a lemezkiadók nemzetközi szövetsége (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI). Az IFPI dán, német, olasz és kanadai felhasználók ellen indított polgári peres eljárást.

A szervezet vezetője szerint az amerikai felhasználók ellen tavaly ősszel indított perek látványosan csökkentették a fájlcserélők forgalmát. "Lerántotta az anonimitás leplét a felhasználókról. Felhívta a figyelmet erre a törvénytelen jelenségre és elősegítette a fizetős szolgáltatások terjedését" -- utalt az az Egyesült Államokban indított perekre Jay Berman, az IFPI elnöke.

Az európai felhasználók ellen indított perekre már hónapok óta lehetett számítani, mivel a lemezkiadók képviselői több fórumon is jelezték, hogy elégedettek az Egyesült Államokban indított jogi eljárások eredményével. A lemezipar bennfenntesei szerint a perek jelentős szerepet játszottak abban, hogy a legális zeneszolgáltatások népszerűsége felfutott.

Az IFPI 120 dán, 68 német, 30 olasz és 29 kanadai internetezőt perelt be, a neveket a szervezet nem hozta nyilvánosságra. Berman elmondta, hogy Németországban és Olaszországban az eljárások büntetőjogi perek keretén belül futnak, ugyanis csak így érhető el, hogy az internetszolgáltatók kiadják a felhasználók neveit. Berman elmondta, hogy a legnagyobb forgalmat bonyolító felhasználókat fogták perbe, az egyik dán internetező esetében több mint 50 ezer dalról van szó.

A lemezipar az internetes fájlcserlőket okolja a CD-eladások csökkenéséért. 1998-ban a globális lemezeladásokból 38 milliárd dollár bevétel folyt be a kiadókhoz, 2003-ban ez 30 milliárd dollárra esett vissza -- állítja saját becsléseire hivatkozva az IFPI. Noha a 2003-as adat még nem végleges, a szervezet szerint a megelőző évhez képest a csökkenés több mint 7 százalékos. 2002-ben az eladások 7,4 százalékkal, 2003 első felében pedig 10,9 százalékkal estek vissza.

Dániában a CD-eladások az elmúlt négy év során több mint 50 százalékkal csökkentek. "Gátat kell szabni a lopásnak" -- mondta Johan Schluter, a dán lemekiadók szövetségének főtitkára. "A lemezboltok egyre-másra zárnak be, a művészek pedig egyre nehezebben érik el, hogy a lemezük megjelenjen.

Egy tegnap közzétett tanulmány szerzői úgy látják, hogy a fájlcserélő felhasználók a letöltött zenék túlnyomó többségét még akkor sem vásárolnák meg az üzletekben, ha nem létezne ingyenes fájlcsere. A kutatók egy 17 hétig tartó vizsgálat alapján azt állapították meg, hogy a felhasználók átlagosan csak kétszer léptek be a fájlcserélő hálózatokba és mindössze 17 dalt töltöttek le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.