Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az S&P lerontotta a Sun hitelminősítését

Bizó Dániel, 2004. március 08. 13:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[The Wall Street Journal] A Standard & Poors hitelminősítő szervezet két fokozattal, BBB-ről BB+-ra rontotta le a Sun Microsystems besorolását. A Unix megoldásairól ismert technológiai vállalat minősítése ezzel hitelkockázati szempontból a spekulatív elbírálás alá esik. A bejelentés mintegy 1,3 milliárd dolláros kinnlévőséget érint.

hirdetés
[The Wall Street Journal] A Standard & Poor's hitelminősítő szervezet két fokozattal, BBB-ről BB+-ra rontotta le a Sun Microsystems besorolását. A Unix megoldásairól ismert technológiai vállalat minősítése ezzel hitelkockázati szempontból a spekulatív elbírálás alá esik. A bejelentés mintegy 1,3 milliárd dolláros kinnlévőséget érint.

Az S&P elemzője elmondta, hogy bár a kilátások kedvezőek, a Sunnak 2 évnél hosszabb távon komoly üzleti kockázatokkal kell szembenéznie, ezért a tőkemegtérülési és profit mutatók is előrejelezhetetlenek. A minősítés lerontását a Sun elmúlt években mutatott gyenge teljesítménye indokolta. A vállalat az elmúlt 10 negyedévből csak kettőben tudott nyereséget felmutatni, köszönhetően a telekom szektort súlyosan érintő recessziónak és a dotcom buborék összeomlásának. A vállalat vezetése túlságosan lassan reagált a változásokra, állapította meg a szakértő.

A Sun szóvivője elmondta, hogy a vállalatnak igen erős pénzügyi tartalékai vannak készpézben és értékpapírban, mintegy 5,6 milliárd dollár értékben, ami több mint háromszorosa a hitelállománynak. Elmondása szerint a cég pénzügyi és piaci helyzetének köszönhetően jó eséllyel éri el céljait.

Miközben több hitelminősítő intézet is hasonlóan rontott a Sun besorolásán, elemzők viszonylag egyöntetű véleménye szerint a vállalat kilátásai és átalakulási folyamatai bíztatóak, és a minősítések inkább az új piacokra való belépés miatt jelentkező üzleti kockázatnak szólnak, mintsem a pénzügyi pozícióknak.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.