:

Szerző: Koi Tamás

2008. július 18. 13:47

Boltokban a Sony első BD-Live kompatibilitást ígérő asztali Blu-ray lejátszója

A héten megjelent a tengerentúli elektronikai boltok, szakáruházak kínálatában a DVD trónjára törő Blu-ray szabvány legfőbb pártfogójának számító Sony új generációs asztali Blu-ray készüléke, mely a cég választékában elsőként támogatja az interaktív bónusztartalmak online elérését. Azaz csak támogatni fogja, az erre a képességre felkészítő mikrokód ugyanis még nem készült el a Sonynál.

[HWSW] A héten megjelent a tengerentúli elektronikai boltok, szakáruházak kínálatában a DVD trónjára törő Blu-ray szabvány legfőbb pártfogójának számító Sony új generációs asztali Blu-ray készüléke, mely a cég választékában elsőként támogatja az interaktív bónusztartalmak online elérését. Azaz csak támogatni fogja, az erre a képességre felkészítő mikrokód ugyanis még nem készült el a Sonynál.

A Sony most piacra dobott, BDP-S350 típusú asztali lejátszója az első generációs BDP-S300 közvetlen utódjának tekinthető, a fejlettebb elektronikának köszönhetően az új modell gyorsabban indul el és gyorsabban is kezeli a Blu-ray lemezeket, a menük sebessége azonban az alkalmazott technológiáktól (például a javaalapú BD-J) függően eltérő lehet.

Tudja, de mégsem

A lejátszó az első olyan asztali készülék a Sony választékában, mely támogatja a 2.0-s Blu-ray Disc profilt (más néven BD-Live), azaz a megfelelő kiadványok esetében elérhetők vele a lemezekhez csatolt online tartalmak, például extra werkfilmek, játékok, audiokommentárok, feliratok. Ehhez értelemszerűen internetre kell kötni a lejátszót, valamint az előírások szerint a készüléknek rendelkeznie kell egy legalább 1 gigabájt kapacitású háttértárral is, melyre a helyben tárolt tartalmak menthetők.

Sony BDP-S350
Sony BDP-S350

A Sony bár BD-Live kompatibilisnek hirdeti a BDP-S350-et, a lejátszó a jelenlegi formájában nem felel meg az elvárásoknak, az új funkciót támogató mikrokód (firmware) ugyanis nem készült el a készülék piaci premierjéig, valamint háttértárral sem rendelkezik a lejátszó. A gyártónak van, illetve lesz mindkét hiányosságra orvossága: a BD-Live kompatibilis firmware-frissítés később letölthető lesz az internetről, háttértárnak pedig bármilyen USB-s adattároló használható majd, a BDP-S350 számos csatlakozója közt ugyanis egy USB kapu is található.

Men in Black Blu-ray
Már itthon is kapható BD-Live-os Blu-ray kiadvány

A Sony BDP-S350 kezdetben 399 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba -- éppen ezen az áron kerül forgalomba a tengerentúlon a Sony PlayStation 3 konzolgépének legolcsóbb változata, mely többek véleménye szerint a manapság elérhető legjobb ár/érték arányú Blu-ray lejátszó a piacon. A PlayStation 3 volt ráadásul az első olyan asztali készülék, mely a firmware frissítése után kompatibilissé vált a BD-Live-val.

A japán gyártó várhatóan az év végi hajrában dobja piacra a BDP-S350-hez képest nagyobb tudású, a dobozból már alaphelyzetben BD-Live kompatibilisen kikerülő BDP-S550-et, melyhez szintén USB-s háttértárat kell majd kapcsolni ahhoz, hogy az online elérhető extra tartalmaknak legyen helye. A Sony által csak az "audiofilek Blu-ray lejátszója"-ként aposztrofált (a készüléken 7.1 csatornás analóg hangkimenet is lesz) BDP-S550 fogyasztói ára várhatóan 500 dollár körül alakul majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.